«Πρεμιέρα» στο Πράσινο Ομόλογο-Μαμούθ της Ε.Ε. - Αναμένεται Αυτήν την Εβδομάδα να Αντληθούν τα Πρώτα 10 Από τα 250 δισ. Ευρώ

«Πρεμιέρα» στο Πράσινο Ομόλογο-Μαμούθ της Ε.Ε. - Αναμένεται Αυτήν την Εβδομάδα να Αντληθούν τα Πρώτα 10 Από τα 250 δισ. Ευρώ
energia.gr
Δευ, 11 Οκτωβρίου 2021 - 17:32

Επίσημη «πρεμιέρα» θα κάνει η Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα, εκδίδοντας το πρώτο της πράσινο ομόλογο, σε μια σειρά τέτοιου είδους ενεργητικού που αναμένεται να φθάσει την αξία των 250 δισ. ευρώ, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο πράσινο δανειολήπτη στον κόσμο

Η ζήτηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή: Αρκεί να σημειωθεί ότι το κοινωνικό ομόλογο που εξέδωσε πέρυσι η Ε.Ε. ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με τη ζήτηση να φθάνει τα 233 δισ. ευρώ.

Τα πράσινα ομόλογα θα αποτελέσουν από τα ασφαλέστερα ενεργητικά. Ενεργητικό άκρως ανταγωνιστικό των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, σε μια περίοδο που καταγράφεται εκρηκτική ζήτηση για οτιδήποτε έχει περιβαλλοντική ετικέτα.

Η έκδοση έρχεται έπειτα από μια εντυπωσιακή επίδοση, καθότι οι εκδόσεις πράσινων κρατικών ομολόγων από τις χώρες-μέλη εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, αφού ολοένα και περισσότερες χώρες εισέρχονται για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη αγορά.

Η Ε.Ε. αναμένεται να βγει στην αγορά πράσινου χρέους αυτή την εβδομάδα εκδίδοντας το πρώτο της πράσινο ομόλογο 15ετούς διάρκειας, με απώτερο στόχο να αντλήσει 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές των ING και Danske Bank. Η Banco Santander αναμένει επίσης και έκδοση 30ετούς με στόχο την άντληση έως 15 δισ. ευρώ.

Με τα πράσινα ομόλογα η Ε.Ε. σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει προγράμματα φιλικά προς το περιβάλλον, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με την προοπτική τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990. Το θέμα είναι, όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, ότι η Ε.Ε. δεν θα κάνει χρήση των δικών της κανονισμών για τα πράσινα ομόλογα, οι οποίοι επρόκειτο να λειτουργήσουν ως «χρυσός κανόνας» για την παγκόσμια αγορά, καθώς δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αντ' αυτού, θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον πλαίσιο οδηγιών από τη Διεθνή Ένωση Αγορών Κεφαλαίου.

Παρ' όλα αυτά, η επενδυτική ζήτηση αναμένεται να είναι υψηλή, αναφέρουν αναλυτές της NatWest Markets, βλέποντας την προσφορά, παρότι θα είναι τεράστια, να απορροφάται εύκολα από την αγορά. Οι επενδυτές ωστόσο θέλουν να είναι σίγουροι ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν από τις χώρες-μέλη για υποδομές σε πράσινη ενέργεια.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")