Δύο ακόμη πάροχοι ενέργειας στη Βρετανία σταμάτησαν την Τετάρτη τις συναλλαγές τους στο σύστημα εμπορίας, όπως ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας Ofgem. Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη συμμετοχή τους στο σύστημα εμπορίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου ανέρχονται πλέον σε 11, καθώς οι χονδρικές τιμές παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι δύο νέες "αποχωρήσασες” είναι η Pure Planet, στην οποία ο πετρελαϊκός κολοσσός BP κατέχει μερίδιο περίπου 24% και έχει περίπου 235.000 πελάτες, και η Colorado Energy, με 15.000 πελάτες.

Οι βρετανικές εταιρείες παροχής ενέργειας βρίσκονται αντιμέτωπες με τις αυξανόμενες τιμές χονδρικής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, την ώρα που το ποσό που μπορούν να χρεώσουν στους πελάτες περιορίζεται από το όριο τιμών της ρυθμιστικής αρχής Ofgem.

"Στην περίπτωσή μας, παρά τις αντισταθμίσεις κινδύνων έως την επόμενη άνοιξη και την υποστήριξη της BP, η Pure Planet αντιμετωπίζει αυξανόμενους κινδύνους και μεγάλες πιθανές ζημιές αν συνεχίσει να λειτουργεί σε αυτήν την αγορά", ανέφερε η Pure Planet σε ανακοίνωσή της.

"Δυστυχώς, αυτό οδήγησε την BP να αποφασίσει να αποσύρει την υποστήριξή της και δεν είμαστε πλέον σε θέση να συνεχίσουμε", πρόσθεσε η εταιρεία. Εκπρόσωπος της BP δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

Σημειώνεται ότι το ανώτατο όριο για τις τιμές χονδρικής στη Βρετανία έχει αυξηθεί κατά 12%-13% από την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο οι τιμές χονδρικής έχουν αυξηθεί περαιτέρω έκτοτε.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η διαφορά μεταξύ των τιμών χονδρικής και αυτών που επιτρέπεται να χρεώνουν οι πάροχοι ανέρχεται σε περίπου 400 λίρες (545 δολάρια) ανά πελάτη.

capital.gr