Η οικονομική ανάπτυξη ως όρος σχετίζεται άμεσα και συχνά ταυτίζεται, όχι αδικαιολόγητα, με έννοιες όπως αυτή της εκβιομηχάνισης ή αυτή της αστικοποίησης φέρνοντας στο νου τις έντονες κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις που συμβαίνουν κατά την πρώτη φάση της αναπτυξιακής πορείας. Περιβαλλοντικά όμως το τίμημα για την επίτευξη της ανάπτυξης είναι μεγάλο.

Η οικονομική ανάπτυξη ως όρος σχετίζεται άμεσα και συχνά ταυτίζεται, όχι αδικαιολόγητα, με έννοιες όπως αυτή της εκβιομηχάνισης ή αυτή της αστικοποίησης φέρνοντας στο νου τις έντονες κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις που συμβαίνουν κατά την πρώτη φάση της αναπτυξιακής πορείας. Περιβαλλοντικά όμως το τίμημα για την επίτευξη της ανάπτυξης είναι μεγάλο. Βιομηχανίες οι οποίες απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, χρήση λιθάνθρακα για την όλο και μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αυξανόμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους και υπερβολικές εκπομπές ρυπογόνων ουσιών, είναι μερικά απ’ τα συνηθέστερα επακόλουθα της οικονομικής ανάπτυξης και μία αρκετά οικία εικόνα όχι μόνο για τις χώρες των οποίων η οικονομία μόλις πρόσφατα εισήλθε σε αναπτυξιακή πορεία αλλά δυστυχώς και για τις λεγόμενες δυτικές ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Αντίθετα μ’ αυτήν την αντι-περιβαλλοντική και εχθρική προς την φύση εικόνα των σύγχρονων πόλεων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν βάλει ως στόχο την δημιουργία της πιο οικολογικής πόλης στον κόσμο η οποία θα έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενώ θα γίνεται αποτελεσματική χρήση της ενέργειας και του νερού χωρίς οποιαδήποτε σπατάλη. Η πόλη Masdar, στο Abu Dhabi, θα έχει έκταση 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η αρχιτεκτονική των κτηρίων θα είναι με αραβική τεχνοτροπία ενώ τριγύρω θα υπάρχει τείχος. Στην πόλη δεν θα κυκλοφορεί κανένα αυτοκίνητο ενώ όλα τα μέσα συγκοινωνίας θα είναι εξολοκλήρου οικολογικά χωρίς να εκπέμπουν ρίπους. Η αρχιτεκτονική της θα είναι τέτοια ώστε σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκεται κάποιος, να απέχει το πολύ 200 μέτρα απ’ τον πλησιέστερο σταθμό μέσων μαζικής μεταφοράς και οι δρόμοι θα είναι διαμορφωμένοι με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διευκολύνουν την κυκλοφορία των πεζών καθώς και την εύκολη πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης.

Η Masdar, που θα απέχει 30 μόνο χιλιόμετρα από την πόλη του Abu Dhabi θα κατοικείται από 50.000 ανθρώπους ενώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 1.500 περίπου επιχειρήσεις. Η ηλεκτροδότηση της πόλης θα γίνεται από μία τεράστια έκταση όπου θα είναι τοποθετημένα φωτοβολταϊκά συστήματα ενώ ανεμογεννήτριες θα βοηθούν επίσης στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τα λεχθέντα όσων έχουν ασχοληθεί με το σχεδιασμό του συγκεκριμένου project, θα χρησιμοποιηθούν όλες οι τελευταίες τεχνολογίες που υπάρχουν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια εξολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, οι τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν, θα εκμηδενίζουν σχεδόν την ενεργειακή σπατάλη με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας και νερού τα οποία σήμερα, ακόμα και στις πιο σύγχρονες πόλεις του δυτικού κόσμου κατασπαταλούνται με τον πιο αφειδές τρόπο.

Επικεφαλής στο όλο εγχείρημα είναι η εταιρεία Abu Dhabi Future Energy Company (ADFEC) ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της πόλης έχει αναλάβει η βρετανική εταιρεία Foster and Partners. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2016 ενώ οι συνολικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πόλη, έτσι όπως θα διαμορφωθεί θα συμπεριλαμβάνει εκτός των άλλων και εμπορικές περιοχές, πανεπιστήμιο, την έδρα της ADFEC καθώς και ένα πλήθος από επιστημονικά και τεχνολογικά ινστιτούτα. Ο Sultan al-Jaber, εκτελεστικός διευθυντής του σχεδίου Masdar ευελπιστεί ότι η πόλη θα είναι ένα πρότυπο μιας ‘‘πράσινης’’ αστικής κοινότητας η οποία θα κάνει πραγματικότητα το όραμα της αέναης ανάπτυξης χωρίς να δημιουργούνται τα γνωστά περιβαλλοντικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον Sultan al-Jaber η Masdar θα γίνει παγκόσμιο κέντρο μελέτης και εφαρμογής των εναλλακτικών μορφών ενεργείας ενώ το πανεπιστήμιο το οποίο θα ιδρυθεί θα εξειδικεύεται σ’ αυτούς τους τομείς.

Είναι σίγουρο ότι αν τελικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πετύχουν σ’ αυτό το ιδιαίτερο και ιδιότυπο πείραμα πολλά από τα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης θα ακολουθήσουν αυτό το πρότυπο, δημιουργώντας τις δικές τους ‘‘πράσινες’’ πόλεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επίσης το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει επιχειρηθεί από ένα πλούσιο αραβικό κράτος το οποίο έχει άφθονη ενεργειακή επάρκεια λόγω της παραγωγής πετρελαίου, καθώς αντλεί σε ημερήσια βάση περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια. Το σχέδιο Masdar, όταν ολοκληρωθεί δεν θα είναι μόνο ένα επίτευγμα νέων τεχνολογιών και καινοτομιών αλλά και ένα εναρμονισμένο συνταίριασμα υψηλής αισθητικής, παραδοσιακής κουλτούρας και ενεργειακής αποτελεσματικότητας αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα για το πως θα πρέπει να χτίζονται οι πόλεις του μέλλοντος.