Στις εκδόσεις πράσινων ομολόγων θα προχωρήσει και το Ελληνικό Δημόσιο εντός του 2022. Όπως έχει γράψει η «Ν», το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ ξεκίνησαν έρευνα, από τις αρχές του Ιουνίου, για τη δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων, τα πιστωτικά έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για έργα, δράσεις και προγράμματα

 

του Δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν για τη χώρα εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις που συνοδεύουν την έκδοση του ομολόγου είναι πολλά: Πρώτον, μπορεί να διευρυνθεί η «πελατειακή βάση» των ελληνικών ομολόγων. Ξένα funds που ενδεχομένως δεν εκδηλώνουν αυτή τη στιγμή αγοραστικό ενδιαφέρον εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούσαν να αγοράσουν τα πράσινα ελληνικά χαρτιά λόγω προσανατολισμού προς τέτοιες επενδύσεις. Διεθνώς, είναι περίοδος που οι επενδυτές θέλουν πράσινους τίτλους στα χαρτοφυλάκιά τους.

Δεύτερον, μπορεί να πέσει ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού της χώρας. Λόγω της «στόχευσής» τους, της διαδικασίας που διέπει την έκδοσή τους, αλλά και του μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος που υπάρχει διεθνώς για τέτοιους τίτλους, τα πράσινα ομόλογα είναι συνήθως φθηνότερα κατά αρκετές μονάδες βάσης συγκριτικά με τους παραδοσιακούς τίτλους.

Το τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι βελτιώνει το διεθνές προφίλ της χώρας, η οποία εμφανίζεται να καταστρώνει ένα συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο με πράσινο προφίλ και να το φέρνει σε πέρας μέσα σε συγκεκριμένα δεσμευτικά χρονικά πλαίσια.

Της έκδοσης του πράσινου ομολόγου θα προηγηθεί η επιλογή των πράσινων έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ποσό που θα αντληθεί, η επιλογή ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου για το όλο εγχείρημα αλλά και την επιλογή των ανεξάρτητων φορέων που θα αναλάβουν τον έλεγχο της διαδικασίας (second party advisor και third party advisor). O πρώτος παρακολουθεί τη διαδικασία μέχρι την έκδοση του ομολόγου και ο δεύτερος την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων που έχουν συνδεθεί με το ομόλογο.

naftemporiki.gr