Γ. Αδαμίδης στο Εnergia.gr: "Οι Κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γίνονται με Όρους Κοινωνίας"- 24ωρη Απεργία για την ΑΜΚ Χωρίς το Δημόσιο

Γ. Αδαμίδης στο Εnergia.gr: Οι Κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γίνονται με Όρους Κοινωνίας- 24ωρη Απεργία για την ΑΜΚ Χωρίς το Δημόσιο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 19 Οκτωβρίου 2021 - 08:00

Η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δίχως τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατεβάζει σήμερα σε 24ωρη απεργία τους εργαζόμενους της Επιχείρησης και διοργανώνει συλλαλητήριο στις 10 σήμερα το πρωί, έξω από τα κεντρικά της ΔΕΗ, στην οδό Χαλκονδύλη 10, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο «χάρισμα», όπως υποστηρίζουν, της Επιχείρησης, την ώρα που θα πραγματοποείται η Γενική Συνέλευση των μετόχων της.

Χθες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης βρέθηκε στην Πτολεμαΐδα όπου μίλησε στην κεντρική πλατεία της πόλης κατά της μετοχοποίησης της ΔΕΗ ενώ άσκησε δριμύτατη κριτική στη διοίκηση Στάσση. «Η απόφαση της διοίκησης, με εντολή της κυβέρνησης, για την ΑΜΚ της ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται οδηγεί στην απώλεια της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας… Κανείς μας δεν ξεχνάει τις πολλές προσπάθειες που έγιναν για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτή , ίσως, είναι η πιο επικίνδυνη... Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε μια μάχη, ίσως έναν κρίσιμο αγώνα  ..Η ΔΕΗ , αν προχωρήσει η ΑΜΚ όπως σχεδιάζεται, δεν θα είναι η ίδια εταιρία με αυτή στην οποία εργαστήκαμε... Έχουμε χρέος  απέναντι στους καταναλωτές, στις οικογένειές μας αλλά και στην ιστορία μας να ακουστεί η φωνή μας και να αγωνιστούμε», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου της εταιρείας.

Μιλώντας στο energia.gr, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είπε πως η αιφνιδιαστική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι καταστροφική για το ελληνικό δημόσιο και για τους καταναλωτές. "Οι αυξήσεις που θα προκύψουν το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι δυσβάσταχτες για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, κάτι που έχει εντοπίσει και η ΓΣΕΒΕΕ και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος" είπε.

Πρόκειται, συνέχισε για μια καραμπινάτη, όπως τη χαρακτήρισε, επιλογή, "κατ΄εντολή των συμφερόντων", να ιδιωτικοποιηθεί η ενέργεια στη χώρα, μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια και η οποία αποσκοπεί όχι στο να μειωθούν οι τιμές για τον καταναλωτή, αλλά στο να αυξηθούν. «Αυτή είναι η δική μας θέση και προσέγγιση, ότι όλο αυτό δεν γίνεται προς όφελος των καταναλωτών και αυτό αποδεικνύεται από την ακρίβεια που προφανώς θα συνεχιστεί. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ένας δημόσιος φορέας να ασκεί τον έλεγχο σε αυτή τη φρενίτιδα των αυξήσεων, στα χρόνια που έρχονται η ενέργεια δεν θα αποτελεί δημόσιο αγαθό, αλλά είδος πολυτελείας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ σημείωσε πως ο αγώνας που δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης δεν διεξάγεται με όρους συντεχνίας, αλλά με όρους κοινωνίας. «Η ΔΕΗ από από αυτή την υπόθεση, ως εταιρεία θα αποκομίσει άμεσα και έμμεσα κέρδη. Οι εργαζόμενοι τουλάχιστον έως τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης, έως το 2024, δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Απεναντίας μπορεί να επωφεληθούν μισθολογικά, λόγω του ότι το ελληνικό δημόσιο χάνει τον έλεγχο της εταιρείας και θα προκύψουν κέρδη από την αλλαγή της μετοχικής συνθεσης, ενώ αποκάλυψε πως είναι ανοικτό το ζήτημα της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού.

Ο κ. Αδαμίδης αναγνώρισε πως οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους στη χώρα αλλά σημείωσε πως αυτό δεν είναι το πρωτεύον στην όλη υπόθεση. «Οι σημερινές κινητοποιήσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνες που πραγματοποιήθηκαν το 1993. Οι διαφορές είναι τεράστιες. Τότε η ΔΕΗ ήταν μονοπώλιο και είχε και σημαντικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Σήμερα όλα γίνονται στο όνομα της περαιτέρω απελευθέρωσης των αγορών και του ανταγωνισμού και κάποιοι πιστεύουν ότι η ελεύθερη αγορά θα βελτιώσει τα πράγματα. Αλλά δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τα βασικά αγαθά, ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες», είπε. Το 1993, τα όσα συνέβησαν για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ήταν αποκλειστικά για συντεχνιακά ζητήματα, ενώ σήμερα, τα ελατήριά μας είναι εντελώς διαφορετικά και διακρίνονται  ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, τόνισε. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μεγάλο τμήμα της κοινωνίας υποαμείβεται» υποστήριξε.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επειδή είναι εντελώς αδικαιολόγητη με οικονομικούς όρους, επειδή η δημόσια ΔΕΗ αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τέλος επειδή η ΔΕΗ μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο στην δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Αδαμίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, είπε πως δεν έχει εικόνα για την πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε αυτεπαγγέλτως η οικονομική Εισαγγελία, με αφορμή δημοσιεύματα και φήμες ότι έχουν διαπραχθεί, πιθανώς, αξιόποινες πράξεις, όπως χειραγώγηση της μετοχής της Επιχείρησης από τις 13 /9 έως και την ημέρα ανακοίνωσης της ΑΜΚ, καθώς και κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης (insider trading). Τόνισε όμως, πως αφενός ο οικονομικός εισαγγελέας δεν κάλεσε κάποιον εκπρόσωπο της ΓΕΝΟΠ να καταθέσει και αφετέρου δεν αναμένει ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές απαντήσεις από πλευράς των αρμοδίων αρχών για την υπόθεση. Τέλος, καυτηρίασε το γεγονός ότι το θέμα αποσιωπάται από την ημέρα που αναδείχτηκε, αφήνοντας αιχμές για συντονισμένη προσπάθεια αποσιώπησης των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί έως σήμερα.