Αναθεώρηση Συμβάσεων Επιδιώκει η Ρωσσία - Πρόθυμη να Εφοδιάζει την Ευρώπη Αλλά με Νέες Ηυξημένες Τιμές

Αναθεώρηση Συμβάσεων Επιδιώκει η Ρωσσία - Πρόθυμη να Εφοδιάζει την Ευρώπη Αλλά με Νέες Ηυξημένες Τιμές
energia.gr
Τρι, 19 Οκτωβρίου 2021 - 18:25

Η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τους όρους των συμβολαίων και η τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο έχει αυξηθεί στα μέγιστα δυνατά επίπεδα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. «Τίποτε δεν μπορεί να παραδοθεί εκτός συμβολαίων. Πώς; Δωρεάν; Είναι θέμα διαπραγμάτευσεως με την Gazprom», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκώφ

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Ενεργείας Νικολάι Τσουλγκίνωφ εδήλωσε ότι η Ρωσσία θεωρεί πως για την αύξηση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, είναι αναγκαία η αναθεώρησις των υφισταμένων συμβολαίων. «Μιλάμε για μεγάλη αύξηση της ζητήσεως για φυσικό μας αέριο. Και, με δεδομένο ότι η Ρωσσία υπήρξε πάντοτε αξιόπιστος προμηθευτής, θεωρώ ότι θα παραμείνει έτσι», προσέθεσε ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Rossïia-24, εν μέσω της κρίσεως που προκαλεί η εκτόξευσις των τιμών του φυσικού αερίου.

«Αν υπάρξουν επί πλέον παραγγελίες, αυτό μπορεί να γίνει αποκλειστικώς βάσει νέων συμβολαίων με νέους όρους», απήντησε ο Νικολάι Τσουλγκίνωφ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την δυνατότητα αύξησεως των ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν εδήλωσε ότι η Ρωσσία δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της αποστολής φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις αποθηκεύσεως μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί η Μόσχα ότι δεν βιάζεται να αυξήσει την τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω της αγοράς spot (αμέσου παραδόσεως).

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν φθάσει σε ύψη ρεκόρ αυτόν τον μήνα, αλλά το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι η Ρωσσία σκοπίμως κατακρατεί φυσικό αέριο προκειμένου να ασκήσει πίεση για την επίσπευση της διαδικασίας αδειοδοτήσεως του αγωγού Nord Stream 2 από την γερμανική ρυθμιστική αρχή.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσσικές αρχές φάσκουν και αντιφάσκουν με τα μηνύματά τους που απευθύνονται προς την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Αν και η Gazprom εκπληρώνει αυτήν την στιγμή τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των μακροπροθέσμων συμβολαίων που έχει υπογράψει με την Ευρώπη, ο όμιλος αρχικώς αρνήθηκε τα ευρωπαϊκά αιτήματα για την αύξηση των προμηθειών μέσω πωλήσεων αμέσου καταβολής. Στην συνέχεια, ο Βλαντιμήρ Πούτιν, ύστερα από εβδομάδες εκτόξευσεως των τιμών του φυσικού αερίου, άφησε να εννοηθεί ότι «θα ήταν δυνατή μια αύξησις» του όγκου του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ως συμβολή στην σταθεροποίηση των τιμών.

Η παγκοσμίων διαστάσεων ενεργειακή κρίσις οφείλεται στην αύξηση της ζητήσεως φυσικού αερίου εξ αιτίας της ανακάμψεως των οικονομιών μετά τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Ο ίδιος όμως υπεστήριξε ότι η Ευρώπη δεν έχει κλείσει αρκετά μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Μόσχα και έχει στηριχθεί στην αγορά spot, η οποία έχει εκτοξευθεί.

Πάντως σε συνέδριο για την ενέργεια που γίνεται στην Μόσχα, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ εδήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου, που ανήλθαν προσφάτως στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών είναι απίθανο να αυξηθούν περαιτέρω.