10 - 30% θα Αυξηθούν οι Τιμές Βιοτεχνικών Προϊόντων Λόγω Κόστους Ενέργειας

10 - 30% θα Αυξηθούν οι Τιμές Βιοτεχνικών Προϊόντων Λόγω Κόστους Ενέργειας
Του Σταμάτη Ζησίμου*
Πεμ, 21 Οκτωβρίου 2021 - 13:58

Την αύξηση των τιμών σε βιοτεχνικά - βιομηχανικά προϊόντα, εξαιτίας του κόστους ενέργειας, προεξοφλεί η πλειονότητα των επιχειρήσεων-μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Netrino. Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν σχετικά εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων - υπηρεσιών τους θα αυξηθούν

 

γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Ωστόσο, ένα ποσοστό της τάξεως του 15% εκτιμά ότι η αύξηση θα είναι άνω του 30%.

Πάντως στις αυξήσεις των τιμών θα συμμετάσχουν ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, οι οποίες στηρίζονται στις αναφορές των επιχειρήσεων-μελών του, οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στα πλαστικά, τα καλώδια και τα χρώματα, τα οποία υφίστανται διπλή πίεση, τόσο στο επίπεδο των ανατιμήσεων των πρώτων υλών όσο και στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, καθώς για τη μεταποίησή τους απαιτείται η χρήση σημαντικής ποσότητας (ενέργειας).

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και για τον κλάδο του αλουμινίου, όπου υπάρχει αύξηση της τιμής στην πρώτη ύλη, αλλά και στην ενέργεια που είναι απαραίτητη για την επεξεργασία του.

Όπως σημειώνουν στελέχη του επιμελητηρίου, μεγάλη πίεση υπάρχει και στα αρτοποιεία, όπου αναφέρεται περιστατικό μέλους του ΒΕΑ, το οποίο, πέρυσι, για το διάστημα 15 Αυγούστου - 15 Σεπτεμβρίου, πλήρωσε 880 ευρώ και φέτος το αντίστοιχο διάστημα με την ίδια κατανάλωση 1.340 ευρώ.

Μετακύλιση αυξήσεων

Είναι βέβαιο ότι ένα μέρος των αυξήσεων θα μετακυλιστεί στην κατανάλωση, υπογραμμίζουν τα ίδια στελέχη. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, το ύψος των ανατιμήσεων θα είναι της τάξεως του 8% έως 10%.

Υπάρχουν πάντως και περιπτώσεις επιχειρήσεων που πλήττονται κατά… κλάδο δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα τα συνεργεία αυτοκινήτων που διαθέτουν και φανοποιείο. Το κόστος για το τμήμα του συνεργείου δεν ανεβαίνει αισθητά, όπως συμβαίνει με το φανοποιείο, το οποίο κάνει χρήση του ενεργοβόρου φούρνου βαφής και των χρωμάτων, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί.

Ανατιμήσεις της τάξεως του 3% έως 5% αναμένονται και στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, την ένδυση και υπόδηση, αλλά και στα μεταποιημένα τρόφιμα, αναφέρουν τα ίδια στελέχη.

Η χρήση από τις ΜμΕ

Σύμφωνα με την έρευνα, η εξάρτηση των μικρών επιχειρήσεων από την ηλεκτρική ενέργεια είναι κάτι παραπάνω από προφανής, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα από παρόχους κυριαρχεί ως μορφή ενέργειας και αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος περίπου για το 95% των επιχειρήσεων. Αντίθετα, με ποσοστά κάτω από το 10% συμμετέχουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ενώ η ενέργεια που λαμβάνουν από φωτοβολταϊκά αναλογεί σε ελάχιστο ποσοστό.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Ενδιαφέρον έχει ότι το 9% των επιχειρηματιών δεν γνωρίζει το ποσοστό κόστους της ενέργειας.

Πάντως, η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο μέγεθος της εταιρείας, καθώς για το ένα τρίτο εκείνων με προσωπικό άνω των 50 ατόμων το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 20% και για ένα άλλο τρίτο το 35%. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες, τόσο η παραγωγή όσο και οι υπηρεσίες της βιοτεχνίας έχουν την ίδια ενεργειακή απαίτηση.

Σε κάθε περίπτωση, το 68% των ΜμΕ εκτιμά ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής. Μάλιστα, όσο περισσότερο εξαρτημένες οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, οι περισσότερες από τις μισές σε αριθμό επιχειρήσεις τα χαρακτηρίζουν ανεπαρκή, ενώ μόνο ένα 3% θεωρεί πως αυτά επαρκούν σε μεγάλο βαθμό.

*(Από τη Ναυτεμπορική)