Αντί να μειώσουν, αυξάνουν την παραγωγή υδρογονανθράκων οι περισσότερο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, καθιστώντας ανέφικτη την επίτευξη του στόχου για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Σύμφωνα με έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα εν όψει της διεθνούς συνόδου για το κλίμα που ξεκινά στις 31 του μήνα στη Γλασκόβη, οι μεγάλες οικονομίες θα παραγάγουν υπερδιπλάσια ποσότητα άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπονομεύοντας τον στόχο για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Η έκθεση του ΟΗΕ διαπιστώνει πως η παραγωγή πετρελαίου και αερίου θα αυξηθεί και μόνο η παραγωγή άνθρακα θα παρουσιάσει ελαφρά κάμψη. Επισημαίνει ακόμη πως δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αλλαγή της κατάστασης από αυτήν που διαπίστωνε στην πρώτη έκθεση το 2019.

Παρά τις υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου και τους στόχους για μηδενικές εκπομπές ρύπων, οι μεγαλύτεροι ρυπαντές και παραγωγοί πετρελαίου, αερίου και άνθρακα δεν έχουν καθορίσει σχέδια για την ταχεία μείωση της παραγωγής υδρογονανθράκων, η οποία είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια.

Πρόσφατα οι ερευνητές από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ανθρωπότητα η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου στον αιώνα που διανύουμε. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτείται περιορισμός των εκπομπών άνθρακα κατά 45% περίπου έως το 2030 στα επίπεδα του 2010.

Προειδοποίηση εις ώτα μη ακουόντων, αφού αντί να περιορίζουν την παραγωγή άνθρακα, οι μεγαλύτερες χώρες ρυπαντές σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους υδρογονανθράκων, όπως επισημαίνει η έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε μετά την ανάλυση των στοιχείων 15 μεγάλων παραγωγών ορυκτών καυσίμων, συμπεραίνει ότι αυτοί σχεδιάζουν να παραγάγουν συνολικά περίπου 110% περισσότερα ορυκτά καύσιμα το 2030 από την ποσότητα που θα ήταν συμβατή με τον στόχο για περιορισμό της ανόδου των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου και 45% περισσότερο από αυτήν που θα ήταν συμβατή με τον στόχο των 2 βαθμών.

Τα σχέδια των 15 χωρών που αναλύθηκαν προβλέπουν αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων έως τουλάχιστον το 2040. Αυτό θα οδηγήσει σε περίπου 240% περισσότερο άνθρακα, 57% περισσότερο πετρέλαιο και 71% περισσότερο φυσικό αέριο το 2030 από αυτό που απαιτείται για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Από τα τρία αυτά ορυκτά καύσιμα, η παραγωγή αερίου προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο μεταξύ του 2020 και του 2040 βάσει των σχεδίων των κυβερνήσεων.

Οι χώρες που εξετάστηκαν στην έκθεση είναι οι: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Νορβηγία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και ΗΠΑ.

Εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες θα συναντηθούν στη Γλασκόβη της Σκωτίας από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), η οποία έχει στόχο να ενισχυθεί η δράση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")