Πιο αισιόδοξο ακόμη από τις προβλέψεις της Κυβερνήσεως είναι το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία Έκθεση για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, εκτιμά ότι φέτος ο ρυθμός αναπτύξεως της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 8%-8,5%, όταν η Κυβέρνησις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνει λόγο για ανάπτυξη 6,1%, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα αναθεώρησις

Την ίδια ώρα, συμφώνως προς την τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, η ανάπτυξις της οικονομίας το 2022 θα καθορισθεί στο 4% του ΑΕΠ, εκτός αν υπάρξει νέα έξαρσις της πανδημίας ή προκύψουν εμπόδια στην χρηματοδότηση της οικονομίας.

Σε αυτό το σενάριο, ο ρυθμός αυξήσεως του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 2,5%. Το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει την ανάγκη εξισορροπήσεως με αντιστροφή των πολιτικών στηρίξεως των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ώστε η χώρα να κινηθεί προς μηδενικό έλλειμμα το 2022 και λελογισμένα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1% τα επόμενα χρόνια. Ειδική αναφορά κάνει και στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, στις οποίες θα πρέπει να στραφεί η προσοχή εν όσω η δυναμική της εξόδου από την πανδημία καθίσταται ασθενέστερα. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι για α επιτύχουμε ρυθμούς αναπτύξεως άνω του 3% κατά μέσον όρον την επόμενη 10ετία, θα πρέπει να πληρούνται δύο προυποθέσεις: αύξησις της παραγωγικότητος και περαιτέρω προσέλκυσις παραγωγικών συντελεστών, κάτι που σχετίζεται με τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τον δημόσιο τομέα.

Βεβαίως, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας ελλοχεύει και ορισμένους κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την ανάκαμψη. Πρόκειται για την παράταση της πανδημίας, τις επιταχυνόμενες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και εισαγόμενων πρώτων υλών και τις διαταραχές στις αγορές που θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδοτήσεως στις πιο ευάλωτες οικονομίες όπως η Ελλας. Παραλλήλως, στους ανωτέρω κινδύνους θα πρέπει να προστεθεί και ο φόβος το εν εξελίξει κύμα ανακάμψεως και ρευστότητος να μην οδηγήσει στην δημιουργία σταθερών θεμελίων για ισχυρή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης.