Διατεθειμένη να αξιοποιήσει στο έπακρο την ευελιξία που έχει πλέον αναφορικά με την κατανομή των εσόδων των ρύπων (μην έχοντας πλέον την υποχρέωση να διοχετεύει τουλάχιστον το 60% στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ) για τη στήριξη των καταναλωτών έναντι της ενεργειακής ακρίβειας εμφανίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κονδύλια που θα οδηγηθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), το βασικό εργαλείο

για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος (και ενδεχομένως και αυτών του φυσικού αερίου σε δεύτερη φάση), θα «ξεκλειδώσουν» με την υπογραφή της σχετικής απόφασης του υπουργού και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατανομή των φετινών εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ποσοστό της τάξης του 45% (υψηλότερο σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν μέχρι πρότινος) ή 470 εκατ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς θα κατευθυνθεί στο ΤΕΜ, καθώς η υψηλή πτήση διαρκείας των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος (που σήμερα διαμορφώνονται μεν κάτω από τα 200 ευρώ/ΜWh, στα 189 ευρώ/MWh, παραμένοντας όμως πολύ υψηλότερες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) υποχρεώνει την κυβέρνηση σε συνεχή επανεξέταση των σχεδίων για την ανάσχεση των παρενεργειών των ανατιμήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και η συζήτηση που έχει ανοίξει για τη στήριξη των επιχειρήσεων (πέραν αυτών της χαμηλής τάσης).

Για τη δημιουργία του απαραίτητου χώρου για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, θα μειωθούν αισθητά (στα επίπεδα του 35% από 60% που ήταν για το 2020) τα έσοδα από τις δημοπρασίες που θα καταλήξουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Καθώς, όμως, το συνολικό «κονδύλι» των εσόδων ρύπων έχει αυξηθεί έντονα (συνεπεία του ράλι των τιμών και των ρύπων), ακόμα και με το μειωμένο αυτό ποσοστό θεωρείται ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ και κατ’ επέκταση η στήριξη των παραγωγών ΑΠΕ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πλεόνασμα άνω των 250 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τα κονδύλια που θα μεταφερθούν στο ΤΕΜ αγγίζουν τα 470 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα ποσά θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση στο ρεύμα, ενώ θα ενισχυθεί κατά 80 εκατ. το επίδομα κατανάλωσης φυσικού αερίου (στο πλαίσιο του επιδόματος θέρμανσης), το οποίο φέτος υπερδιπλασιάζεται. Θα αυξηθεί επίσης στα 40 εκατ. (από 10 εκατ.) το κονδύλι για τις επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών.

Η επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χαμηλή τάση έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο απ’ όλους τους προμηθευτές, για λογαριασμούς που εκδίδουν εντός Οκτωβρίου, με τις εταιρείες προμήθειας να περιμένουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιγράφει τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου και τον μηχανισμό πίστωσης της επιδότησης, που αποτελεί επείγον ζητούμενο για τους προμηθευτές προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητά τους.

*(Από τη Ναυτεμπορική)