Ο ΗΡΩΝ Εξηγεί στους Καταναλωτές Γιατί Αυξάνονται οι Τιμές Ρεύματος και Φ. Αερίου

Ο ΗΡΩΝ Εξηγεί στους Καταναλωτές Γιατί Αυξάνονται οι Τιμές Ρεύματος και Φ. Αερίου
energia.gr
Τετ, 27 Οκτωβρίου 2021 - 11:37

Ο ΗΡΩΝ, η εταιρία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας, μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της ειδική κατηγορία (/www.heron.gr/news/heron-afksisi-timon/) με υλικό και περιεχόμενο μέσα από το οποίο δίνει την απαραίτητη πληροφόρηση στους καταναλωτές για τα αίτια πρόκλησης της «ενεργειακής καταιγίδας». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία με την οποία ο ΗΡΩΝ επιδιώκει να εξηγήσει στους πελάτες του αλλά και σε όσους επισκέπτονται την ιστοσελίδα του

για ποιο λόγο αυξάνονται οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου τονίζοντας στο εισαγωγικό σημείωμα του ότι «Εμείς, εδώ στον ΗΡΩΝΑ, νιώθουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε και να σας εξηγήσουμε τα αίτια της πρωτόγνωρης ενεργειακής καταιγίδας που καλείται να αντιμετωπίσει όλη η ελληνική κοινωνία».

Τι διαβάζουμε στα νέα - Αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως ήδη γνωρίζετε και από τα μέσα ενημέρωσης, το κόστος της ενέργειας αυξάνεται. Διεθνώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ.   Το κόστος του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε και του ηλεκτρικού ρεύματος τριπλασιάστηκε. Οι εκτιμήσεις θέλουν την αποκλιμάκωση των τιμών να ξεκινά μετά την άνοιξη του 2022.

Τι προκάλεσε την αύξηση των τιμών της ενέργειας;

Οι πρωτοφανείς αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια αποδίδονται σε πέντε αιτίες:

Αύξηση ζήτησης ενέργειας. Μετά την άρση του lockdown παγκοσμίως, ο κόσμος επιστρέφει στην κανονικότητα. Οι οικονομίες ανακάμπτουν. Η ζήτηση και η παραγωγή σταδιακά αυξάνονται. Όμως, η ζήτηση ανεβαίνει με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την προσφορά των προϊόντων. Οι βιομηχανίες και οι μεταφορές αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση και απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.

Δυσκολίες στην τροφοδοσία του φυσικού αερίου. Στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κυρίως από το φυσικό αέριο. Οι ποσότητες του καυσίμου φτάνουν στις χώρες με αγωγούς από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν ή και σε υγροποιημένη μορφή με δεξαμενόπλοια. 

Γεωπολιτικοί λόγοι, η απουσία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη χώρα μας, αλλά και η αστοχία ευρωπαϊκών χωρών να προβλέψουν την αυξημένη ζήτηση προκάλεσαν πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (CO2). Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζονται από το κόστος των ρύπων που εκλύονται για την παραγωγή της. Οι βιομηχανίες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν σε δημοπρασίες δικαιώματα ρύπων για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται. Οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 έχουν σε ένα χρόνο τριπλασιαστεί.

Η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει την ήδη προβληματική ενεργειακή συγκυρία.

- Ο περυσινός βαρύς χειμώνας μείωσε τα διαθέσιμα αποθέματα φυσικού αερίου στη Β. Ευρώπη. Η αναπλήρωση τους θα επιβαρύνει την φετινή ζήτηση.

- Η καλοκαιρινή ξηρασία αύξησε τις ανάγκες για συνεχή κλιματισμό. Παράλληλα, οι λιγότερες βροχές μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

- Λόγω ανέμων χαμηλότερης έντασης σε σχέση με άλλες χρονιές είχαμε μικρότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας.

- Τυφώνες στις νότιες πολιτείες των Η.Π.Α οδήγησαν σε προσωρινή αναστολή εξαγωγής φυσικού αερίου μειώνοντας την προσφορά του σε παγκόσμια κλίμακα.

Η καθυστέρηση της μετάβασης σε μορφές φθηνότερης «πράσινης» ενέργειας. Αν η Ελλάδα και η Ευρώπη είχαν εφαρμόσει νωρίτερα τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης με την ανάπτυξη περισσότερων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης θα ήταν σημαντικά μικρότερο. 

Πώς σχετίζεται το κόστος της ενέργειας με τον λογαριασμό μου;

Οι λογαριασμοί ενέργειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις τιμές του κόστους ενέργειας (τιμές «χονδρικής»). Αυτές τις τιμές πληρώνουν όλοι οι προμηθευτές ενέργειας, όπως εμείς, για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχουμε στους πελάτες μας.

Το κόστος του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε και του ηλεκτρικού ρεύματος τριπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ενέργειας να έχουν αυξηθεί από όλους τους προμηθευτές και προς όλους τους καταναλωτές, τόσο σε Ελληνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές στην ενέργεια το χειμώνα;

Οι προβλέψεις θέλουν τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο, αν ο χειμώνας είναι βαρύς, λόγω της αύξησης ζήτησης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Οι εκτιμήσεις θέλουν την αποκλιμάκωση των τιμών να ξεκινά μετά την άνοιξη του 2022.

Πώς βοηθάει η πολιτεία στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης; 

Η πολιτεία έχει προβλέψει την επιδότηση μέρους των αυξήσεων για τη δύσκολη επερχόμενη χειμερινή περίοδο. Θα τη βλέπετε με τη μορφή πίστωσης στους λογαριασμούς ρεύματος για  τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Σεπτεμβρίου έως και Δεκεμβρίου 2021.

Πώς μπορώ να υπολογίσω το ύψος της κρατικής επιδότησης στο λογαριασμό μου;

Θα διαπιστώσετε μάλιστα ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται να θεσπιστούν από την Πολιτεία, το ύψος της κρατικής επιδότησης είναι διαφορετικό για το μήνα Σεπτέμβριο από ό,τι για τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο. 

Ειδικότερα, η κρατική επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας Σεπτεμβρίου αφορά σε 30€/MWh και χορηγείται σε όσους έχουν επιλέξει μη σταθερά τιμολόγια, ενώ η κρατική επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μηνός Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αφορά σε 60€/MWh, χορηγείται πάλι σε αυτούς που έχουν επιλέξει μη σταθερά τιμολόγια, ενώ οι ευάλωτοι συμπολίτες μας -ενταγμένοι σε τιμολόγια ΚΟΤ- επιδοτούνται με ποσό ίσο με 80€/MWh για την κατανάλωση της ηλεκτρικής τους ενέργειας.