Νέα προειδοποίηση του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

«Τελευταία ευκαιρία» θεωρείται από τους ειδικούς η επικείμενη διεθνής διάσκεψη για το Κλίμα (COP26) που αρχίζει την Κυριακή στη Γλασκόβη, προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί χθες πως με βάση τις τρέχουσες δεσμεύσεις για περικοπή των αερίων του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία στον κόσμο θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,7 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα. Εκτίμηση η οποία είναι σχεδόν διπλάσια του στόχου για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Επίσης ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ, στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του κλίματος στην Ασία, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, αναφέρει ότι το 2020 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη συγκεκριμένη ήπειρο. Τονίζει μάλιστα πως όλη η περιοχή αυτή επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. «Οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή στην Ασία προκάλεσαν το 2020 την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων και κόστισαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια» επισημαίνει ο WMO σε ανακοίνωσή του.

Στην έκθεση επισημαίνονται ακόμη οι ετήσιες οικονομικές απώλειες που συνδέονται με τους κλιματικούς κινδύνους. Αυτές εκτιμάται ότι φτάνουν τα 238 δισ. δολάρια στην Κίνα, τα 87 δισ. δολάρια στην Ινδία, τα 83 δισ. δολάρια στην Ιαπωνία και τα 24 δισ. δολάρια στη Νότια Κορέα.

Οι συνομιλίες που ξεκινούν την Κυριακή στη Γλασκόβη είναι οι σημαντικότερες από το 2015 και τη Συμφωνία του Παρισιού. Οι μετέχοντες στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα(GOP26) καλούνται όχι μόνο να προχωρήσουν σε νέες φιλόδοξες δεσμεύσεις για τον περιορισμό των ρύπων, αλλά και να δεσμευτούν για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων πολιτικών προκειμένου οι υποσχέσεις να μη μείνουν κενό γράμμα.

Δει δη χρημάτων

Δει δη χρημάτων και άνευ αυτών ουδέν δύναται γενέσθαι, έλεγε ο αρχαίος ρήτορας Δημοσθένης, απόφθεγμα το οποίο ταιριάζει απόλυτα με την επικείμενη διάσκεψη του ΟΗΕ. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η ιστοσελίδα της διάσκεψης COP26, «για να επιτευχθούν οι στόχοι μας για το κλίμα, κάθε επιχείρηση, κάθε χρηματοοικονομική εταιρεία, κάθε τράπεζα, ασφαλιστική και επενδυτής πρέπει να αλλάξουν».

Οι αναπτυσσόμενες χώρες που επιχειρούν να αλλάξουν το βασισμένο στον άνθρακα οικονομικό τους μοντέλο προσβλέπουν στις πλούσιες χώρες, που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου παγκοσμίως, οι οποίες έχουν υποσχεθεί 100 δισ. δολάρια(86,2 δισ. ευρώ) τον χρόνο για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα για το κλίμα.

Τα 100 δισ. δεν είναι αρκετά

Στη διάσκεψη της Γλασκόβης οι συνομιλίες θα εστιάσουν στη συγκέντρωση μεγαλύτερου ποσού μετά το 2025, διότι 100 δισ. δολάρια δεν είναι αρκετά, επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle ο Pablo Vieira, διευθυντής στην NDC Partnership, η οποία βοηθά χώρες να πετύχουν τους εθνικούς τους στόχους για το κλίμα. Ωστόσο, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν το 2019, οι πλούσιες χώρες δεν έχουν ακόμη πετύχει τον αρχικό τους στόχο, συνεισφέροντας λίγο κάτω από 80 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Εκτιμήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ κάνουν λόγο για την ανάγκη 6,9 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2030 για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα και την ανάπτυξη.

Μέτρα από την Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των απορριμμάτων, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μη συμβατικών καυσίμων και πως θα προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του δικτύου της ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να φθάσουν οι εκπομπές διοξειδίου στο απόγειό τους πριν από το 2030. Υπόσχεται ακόμη να οικοδομήσει περισσότερα υδροηλεκτρικά και πυρηνικά εργοστάσια και να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις πηγές της φυσικού αερίου.

Η μη συμμετοχή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη διάσκεψη της Γλασκόβης θεωρείται ένδειξη της απροθυμίας της Κίνας να προχωρήσει σε φιλόδοξους στόχους για το κλίμα. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που επηρεάζουν το κλίμα στον κόσμο.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")