Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, η RTE, οι επόμενης γενιάς πυρηνικοί αντιδραστήρες προσφέρουν έναν προσιτό τρόπο προκειμένου το ενεργειακό μείγμα της χώρας να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και καθιστά εφικτό έως το 2050 τον στόχο της ουδετερότητος άνθρακος

«Η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων είναι οικονομικά βιώσιμη, ιδιαίτερα καθώς καθιστά δυνατόν να διατηρηθεί ένας στόλος με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 40 γιγαβάτ το 2050» ανέφερε η RTE σε μία έκθεση που εξετάζει διάφορους τρόπους προκειμένου να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζητήσεως ηλεκτρισμού.

Η επίτευξις των στόχων για ουδετερότητα άνθρακος στο μέλλον χωρίς πυρηνικούς αντιδραστήρες θα απαιτούσε μια ταχύτερη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχέση με τις πιο δυναμικές ηλεκτρικές μίξεις στην Ευρώπη, ανέφερε η RTE.

Άλλες επιλογές προσφοράς περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περαιτέρω γραμμών διασυνδέσεως ανάμεσα σε χώρες, την διεύρυνση της υδραυλικής αποθηκεύσεως και την εγκατάσταση μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας. Νέα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που χρησιμοποιούν αέρια που δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακος, όπως το «πράσινο υδρογόνο», μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη κατανάλωσις. Η υπηρεσία επιτηρήσεως της πυρηνικής ασφάλειας στην Γαλλία, η ASN, ενέκρινε την λειτουργία των μισών και πλέον πυρηνικών εργοστασίων της χώρας για μιαν ακόμη δεκαετία. Η Γαλλία διαθέτει τώρα ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας περίπου 62,4 γιγαβάτ η οποία παρέρχεται από 57 αντιδραστήρες, σύμφωνα με στοιχεία της RTE.