Οικολόγοι Πράσινοι: Κατάρρευση της Ενεργειακής Μετάβασης της Ευρώπης; Σταματήστε το Green Washing!

Οικολόγοι Πράσινοι: Κατάρρευση της Ενεργειακής Μετάβασης της Ευρώπης; Σταματήστε το Green Washing!
energia.gr
Παρ, 29 Οκτωβρίου 2021 - 10:39

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη δέσμη μέτρων της ΕΕ για το κλίμα “Fit-for-55” βρίσκονται σε εξέλιξη, διαφαίνεται μια μοιραία απόφαση. Διακυβεύεται η κλιματική ουδετερότητα και η βιωσιμότητα του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, oι νέοι πυρηνικοί σταθμοί και σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φυσικού αερίου  οδεύουν προς ταξινόμηση ως «βιώσιμες επενδύσεις». Αυτό θα σήμαινε

ότι το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα χαρακτηριστούν πράσινες ανοίγοντας παράθυρα εισροής χρημάτων για αυτές τις πηγές ενέργειας. Μια τέτοια απόφαση θα έστελνε την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια σε εντελώς λάθος δρόμο!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εδώ και μήνες για ένα νέο πρότυπο βιώσιμων επενδύσεων για την ΕΕ, τη λεγόμενη ταξινομία της ΕΕ. Αυτό το πρότυπο θα καθορίσει, για παράδειγμα, ποιες πηγές ενέργειας θεωρούνται βιώσιμες. Έτσι, η ταξινομία είναι ένα σήμα βιωσιμότητας. Στο μέλλον, όχι μόνο οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και άλλοι παράγοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών και μικροί επενδυτές θα βασίζουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις σε αυτό το πρότυπο της ΕΕ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ευρωπαϊκές και εθνικές επιδοτήσεις και τα χρήματα των φορολογουμένων θα εισρέουν επίσης στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο εάν αυτές οι πηγές ενέργειας αποκτήσουν το σήμα της βιωσιμότητας.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της κλιματικής ουδετερότητας που επιδιώκει η ΕΕ. Εάν μια πηγή ενέργειας δεν αποτελεί μέρος της ταξινομίας της ΕΕ, δεν θα απαγορευθεί, αλλά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να χρηματοδοτηθεί.

Παρότι μέχρι πρότινος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλούσε κατά των πυρηνικών και του φυσικού αερίου στην ταξινομία, ξαφνικά από τις 22/10, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι το σήμα βιωσιμότητας της ΕΕ, θα περιλαμβάνει επίσης πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι νέοι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο απαρχαιωμένης τεχνολογίας, θα μπορούσαν να ελπίζουν σε απροσδόκητα κέρδη. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα έχουν σχεδόν το ίδιο σήμα βιωσιμότητας με την κατασκευή ανεμογεννητριών και ηλιακών συστημάτων.

Με το να βαφτίσουν τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο «πράσινα», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Φρανς Τίμερμανς αθετούν ευθέως την υπόσχεση της δικής τους «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Τι πρέπει να κάνουμε; Μα να αντισταθούμε. Τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο δεν πρέπει να ταξινομηθούν ως βιώσιμες επενδύσεις στο πλαίσιο της ταξινόμησης της ΕΕ! Στηρίζουμε την πρόταση των Sven Giegold και Bas Eickhout, ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Υπογράφουμε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους Πράσινους εδώ και αντιδρούμε!