Η Φολκσβάγκεν, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει το πενταετές επενδυτικό της πλάνο που είχε προγραμματιστεί έως τον Δεκέμβριο, καθώς ο τζίρος της εταιρείας μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2021. «Πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί», δήλωσε ο επικεφαλής της Volkswagen, Χέρμπερτ Ντις, σε τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη.

Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών ανέδειξαν το γεγονός ότι η εταιρεία δεν είναι αρκετά ανθεκτική, πρόσθεσε ο CFO Αρνο Αντλιτζ.

Η Φολκσβάγκεν είναι μία από τις πολλές γερμανικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εφοδιαστική τους αλυσίδα, ένα από τα βασικά προβλήματα που οδήγησαν σε υστέρηση την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πήτερ Αλτμαϊερ σε δημοσιογράφους την Τετάρτη. 

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Βόλφσμπουργκ θα επηρεαστούν περισσότερο. «Θα χρειαστεί να περικόψουμε θέσεις εργασίας», είπε ο Ντις, υποδεικνύοντας αυτές τις θέσεις εργασίας στην παραγωγή, τους τομείς διαχείρισης και ανάπτυξης. 

Για τους εργαζόμενους της εταιρείας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει πλέον να ανησυχούν για τις δουλειές τους, κάτι που στη Γερμανία των ισχυρών συνδικάτων και των εργατικών συμβουλίων, σημαίνει απεργίες και έντονες διαπραγματεύσεις.

Ο Ντις αναγκάστηκε να ακυρώσει ένα ταξίδι για συνάντηση με επενδυτές από τις ΗΠΑ προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου με το συμβούλιο των εργαζομένων της εταιρείας

Οι προηγούμενες προειδοποιήσεις του Ντις για «30.000 θέσεις εργασίας που διακυβεύονται» είχαν προκαλέσει αίσθηση, καθώς οδηγείται σε άμεση σύγκρουση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για το ταραχώδες μέλλον της εταιρείας.

euractiv.gr