Ο προγραμματισμός πράσινων εκδόσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα πράσινης ανάπτυξης εντάσσεται με τρόπο επιτακτικό στα πλάνα των πιστωτικών ιδρυμάτων. Με επιτυχία η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την έκδοση του πράσινου ομολόγου της, του πρώτου μέσα στη χρονιά. Το ομόλογο αυτό

 

εκδόθηκε στο πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις («Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities», MREL).

Το ομόλογο ήταν ύψους 500 εκατ. ευρώ, listing στο Λουξεμβούργο, senior preffered και συγκέντρωσε εγγραφές ύψους 850 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,875%.

Το χρεόγραφο αξιολογείται «Caa1» από τη Moody's και «Β» από την S&P.

Βάσει των αρχών για τα πράσινα ομόλογα, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η έκδοση, η τράπεζα δεσμεύεται ότι το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την πώληση του ομολόγου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας.

Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μια σημαντική σελίδα για την Τράπεζα Πειραιώς, πρωτοπόρο στα θέματα αυτά.

Περί τα 15 δισ. ευρώ νέες ομολογιακές εκδόσεις προγραμματίζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) που έχουν αναλάβει για μέχρι το 2025.

Οι υποχρεώσεις αυτές διαμορφώνονται σε 3-4 δισ. ευρώ για κάθε συστημική τράπεζα στο πλαίσιο της Βασιλείας.

Το θέμα ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια, καθώς το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα οι ελληνικές τράπεζες ήλθαν σε επαφή με το Single Resolution Board, το οποίο παρακολουθεί σε αυτόν τον τομέα τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μολονότι ετέθησαν θέματα παρατάσεων επί των συγκεκριμένων, o μηχανισμός ήταν κάθετος και επεσήμανε πως σταδιακά και καθώς τα θέματα της πανδημίας υποχωρούν θα περιορίζεται και η εποπτική χαλάρωση.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται πως κάθε τράπεζα θα προχωράει ετησίως σε τουλάχιστον δύο εκδόσεις, ενώ θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των πράσινων εκδόσεων.

Κατά την περασμένη χρονιά, που δεν ήταν και από τις ευκολότερες, οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες πραγματοποίησαν από δύο εκδόσεις η κάθε μία. Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, το σύνολο των εκδόσεων ήταν 1 δισ. ευρώ, το ίδιο και για τη Eurobank. Μετά την τελευταία πράσινη έκδοση η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε φέτος εκδόσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

(Από τη Ναυτεμπορική)