Κογκρέσο: Στελέχη Πετρελαϊκών Κατέθεσαν ότι Δεν θα Σταματήσουν να Πιέζουν Κατά των Πρωτοβουλιών για το Κλίμα

Κογκρέσο: Στελέχη Πετρελαϊκών Κατέθεσαν ότι Δεν θα Σταματήσουν να Πιέζουν Κατά των Πρωτοβουλιών για το Κλίμα
energia.gr
Δευ, 1 Νοεμβρίου 2021 - 12:12

Ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, Ντάρεν Γουντς, κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο την προηγούμενη Πέμπτη, αφού αρνήθηκε ότι η εταιρεία κάλυψε τη δική της έρευνα σχετικά με τη συμβολή του πετρελαίου στην κλιματική κρίση. Για πρώτη φορά, ο Woods και οι επικεφαλής τριών άλλων μεγάλων εταιρειών πετρελαίου ανακρίθηκαν ενόρκως σε ακρόαση στο Κογκρέσο σχετικά με τη μακρά εκστρατεία του κλάδου για δυσφήμιση

και άρνηση των στοιχείων ότι η καύση ορυκτών καυσίμων οδήγησε την παγκόσμια θέρμανση. Όταν πιέστηκαν να κάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή να σταματήσουν να ασκούν πιέσεις κατά των πρωτοβουλιών για το κλίμα, και τα τέσσερα στελέχη αρνήθηκαν.

Η πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας της Βουλής, εκπρόσωπος Carolyn Maloney, πίεσε τον Woods σχετικά με δηλώσεις του προκατόχου του, CEO της Exxon, Lee Raymond, ο οποίος τη δεκαετία του 1990 είπε ότι τα επιστημονικά στοιχεία για την κλιματική αλλαγή ήταν «ασαφή» και ότι «η περίπτωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πολύ μακριά. από αεροστεγές». Το 2002, η Exxon δημοσίευσε διαφημίσεις στους New York Times που αποκαλούσαν την επιστήμη του κλίματος «άστατη».

Ο Malone είπε στον Woods ότι οι επιστήμονες της Exxon είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει την εταιρεία για την απειλή από την καύση ορυκτών καυσίμων ήδη από τη δεκαετία του 1970.

«Υπάρχει μια σαφής σύγκρουση μεταξύ αυτών που είπε στο κοινό ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon και αυτών που προειδοποιούσαν ιδιωτικά οι επιστήμονες της Exxon εδώ και χρόνια», είπε.

Ο Woods αρνήθηκε ότι ο Raymond ή η Exxon παραπλάνησαν κανέναν. «Δεν συμφωνώ ότι υπήρχε ασυνέπεια», τόνισε χαρακτηριστικά.