Η Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ Αναλαμβάνει το Μεγαλύτερο Περιβαλλοντικό Έργο της Κεντρικής Μακεδονίας

Η Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ Αναλαμβάνει το Μεγαλύτερο Περιβαλλοντικό Έργο της Κεντρικής Μακεδονίας
energia.gr
Τρι, 30 Ιουλίου 2024 - 18:00

Η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΤΙΤΑΝ εξασφάλισε με ευκολία την ανάληψη του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργο στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο αφορά τη μονάδα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων για τις δυτικές περιοχές της περιφέρειας, το οποίο αφορά σε 10 δήμους και 1 εκατομμύριο κατοίκους. Οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ ήταν οι μοναδικές που υπέβαλαν δεσμευτική πρόταση για το έργο, καθώς τα υπόλοιπα σχήματα απείχαν.

Η ΣΔΙΤ υπερβαίνει τα 202 εκατομμύρια ευρώ, με την αξία της σύμβασης να φτάνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδοτική συμβολή και περισσότερα από 142 εκατομμύρια σε παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Η σύμβαση έχει διάρκεια 27 έτη, με τα 2 πρώτα να αφορούν στην κατασκευή της μονάδας. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το έργο θα ξεκινήσει μετά τα μέσα του επόμενου έτους.

Η μονάδα θα βρίσκεται στη χωματερή Μαυροράχης, εξυπηρετώντας ολοκληρωτικά τους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, ένα μεγάλο ποσοστό του Δήμου Θεσσαλονίκης, και τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, και Πιερίας. Συνολικά, η μονάδα θα έχει δυναμικότητα 300.000 τόνους.

Η συγκεκριμένη ΣΔΙΤ αντιμετώπισε πολλά σκαμπανεβάσματα, καθώς καταγράφηκαν διάφορες δυσκολίες— από δικαστικές προσφυγές μέχρι τεχνικά προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής. Οι άλλες κοινοπραξίες που συμμετείχαν στον α’ γύρο, Άβαξ-MORE (Motor Oil) -Θαλής, Μυτιληναίος-Μεσόγειος, Intrakat, και Ηλέκτωρ-Άκτωρ Παραχωρήσεις, δεν υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές.

Ως εκ τούτου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αναπτύξει πλέον μονάδες δυναμικότητας 450.000 τόνων ετησίως στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς είχε πρόσφατα αναλάβει και το έργο για τις ανατολικές περιοχές της περιφέρειες, ενώ έχει ήδη και τις ολοκληρωμένες μονάδες σε Ήπειρο και Πελοπόννησο.