Τα τουρκικό αφήγημα διαχρονικά, το οποίο εντάθηκε περισσότερο μετά την κατάρρευση της Πενταμερής Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, Ιούλιο του 2017, αφορά τη λύση δυο κρατών στο νησί. Μια λύση, με την οποία θα ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο. Αυτό δεν είναι καινούργιο, εκείνο που προφανώς έχει αλλάξει είναι πως θέτουν και προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών

Να αναγνωριστεί η “κυριαρχική ισότητα” και το “ίσο διεθνές καθεστώς”. Να αναγνωριστεί, δηλαδή, εκ προοιμίου το κατοχικό καθεστώς, ως ισότιμο κράτος στο νησί. Αυτό επαναλαμβάνεται σχεδόν καθημερινά από τον εγκάθετο της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ. Το επαναλαμβάνουν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι, τόσο δημόσια όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές τους. Αυτή είναι η γραμμή της κατοχικής δύναμης και αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει, εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρωτοπαλίκαρο του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα για να συμμετάσχει στην έναρξη του εκλογικού συνεδρίου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), έσπευσε να επαναλάβει το αφήγημα. Τα είπε μετά από συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ: «Μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα είναι προϋπόθεση η αλλαγή των παραμέτρων του ΟΗΕ», υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας που δίδεται στη βάση των δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών, θα συνεχισθεί.

(η συνέχεια στο slpress.gr)