Προειδοποίηση για τις Συνέπειες της Αποτυχίας Σύναψης Συμφωνιών στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα COP26

Προειδοποίηση για τις Συνέπειες της Αποτυχίας Σύναψης Συμφωνιών στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα COP26
energia.gr
Τρι, 2 Νοεμβρίου 2021 - 09:52

Ο Ναρέντρα Μόντι, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, υποσχέθηκε χθες να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα της χώρας του στο μηδέν μέχρι το 2070, μια σημαντική ανατροπή για τον τρίτο μεγαλύτερο ρυπαντή στον κόσμο, ως μέρος πολλών νέων στόχων που τέθηκαν την πρώτη πλήρη ημέρα της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26.

Η Ινδία θα λάβει τη μισή της ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, είπε ο Μόντι, ενώ απαίτησε επίσης από τις πλούσιες χώρες να πληρώσουν 1 τρισ. ​​δολάρια για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους.

Το Βιετνάμ είπε ότι θα στοχεύσει στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050, ενώ η Βραζιλία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές κατά 50 τοις εκατό αυτή τη δεκαετία. Ωστόσο, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ρύπων στον κόσμο, δεν έκαναν νέα πρόοδο στις πολιτικές τους για το κλίμα.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες προειδοποίησαν για τις σοβαρές συνέπειες της αποτυχίας των εθνών να συνάψουν συμφωνίες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου κατά την προβιομηχανική περίοδο στην εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα της Γλασκώβης COP26.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής, παραδέχτηκε ότι οι διασκέψεις για το κλίμα απέτυχαν από μόνες τους να αποτρέψουν την εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής, υιοθετώντας την κριτική της ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ για τις συνεχείς υποσχέσεις . Προειδοποίησε ότι ο θυμός και η ανυπομονησία της κοινωνίας θα είναι «ασυγκράτητοι» εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν αναλάβουν αποφασιστική δράση.