Εκπρόσωποι από 200 περίπου χώρες του κόσμου βρίσκονται από χθες στη Γλασκόβη της Σκωτίας, αναζητώντας τρόπους για το πώς θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε μια «τελευταία ευκαιρία» για να σωθεί ο πλανήτης από τις αυξανόμενες καταστροφικές επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης της θερμοκρασίας. Η επιτυχία της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα (COP26) θα κριθεί από το αν όλοι αυτοί που βρίσκονται

από χθες στη Γλασκόβη θα καταφέρουν να διατηρήσουν ζωντανό τον στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά μόνο 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο να μειωθούν κατά 45% ως το 2030 -σε σχέση με τα επίπεδα του 2010- και να μηδενιστούν ως το 2050.

Βάσει των υφιστάμενων δεσμεύσεων των κρατών, ωστόσο, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 16% ως το 2030.

Δεσμεύσεις

Χθες, εν όψει της έναρξης της COP26, η Νέα Ζηλανδία δεσμεύθηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% ως το 2030.

«Αν και δεν συμβάλλουμε πολύ στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ως μια χώρα που είναι περικυκλωμένη από ωκεανό, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τη γη της, δεν είμαστε ανεπηρέαστοι από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οπότε είναι κρίσιμο να κάνουμε το καθήκον μας» δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Σε κοινή τους ανακοίνωση η Άρντερν και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Τζέιμς Σο ανέφεραν ότι ο προηγούμενος στόχος που είχε θέσει η Νέα Ζηλανδία δεν ήταν συμβατός με τις παγκόσμιες προσπάθειες να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Το ζητούμενο ωστόσο είναι οι μεγάλες αναπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Βρετανία, αλλά και οι ραγδαία αναπτυσσόμενες Κίνα, Ινδία και Ρωσία να συμφωνήσουν σε εξίσου φιλόδοξους στόχους και κυρίως να κάνουν πράξη όσα υποσχεθούν. Οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι πιο Αναπτυγμένων Οικονομιών του Κόσμου(G20), στην οποία μετέχουν τα προαναφερθέντα κράτη, ευθύνονται για το 80% των ρύπων παγκοσμίως. Άρα, φέρουν και μεγαλύτερη ευθύνη στο να συμφωνήσουν και δεσμευτούν όχι μόνο στον περιορισμό των ρύπων, αλλά και στη χρηματοδότηση των φτωχότερων χωρών να προχωρήσουν σε ανάλογα μέτρα.

Έναρξη εργασιών

Η χθεσινή έναρξη των εργασιών της COP26 είχε περισσότερο τελετουργικό χαρακτήρα, με τη Διεθνή Διάσκεψη να αρχίζει ουσιαστικά σήμερα. Θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τη Διάσκεψη για το Κλίμα «τη στιγμή της αλήθειας για τον κόσμο». «Το ερώτημα που ο καθένας θέτει είναι το αν θα αρπάξουμε αυτήν την ευκαιρία ή θα την αφήσουμε να χαθεί». Η COP26 είναι η μεγαλύτερη διεθνής διάσκεψη που φιλοξενεί η Βρετανία στο έδαφός της.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν με αλλεπάλληλες εκθέσεις τις προηγούμενες ημέρες για τη ζοφερή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές, έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε στην πρόσφατη έκθεσή της πως η προηγούμενη δεκαετία ήταν η πιο ζεστή που έχει ποτέ καταγραφεί, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη μέτρων.

Συνεισφορά επιχειρήσεων

Οι εταιρείες «έχουν να διαδραματίσουν ρόλο» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και μπορούν «να πολεμήσουν» στο πλευρό των κρατών, δήλωσε η Λίσα Τζάκσον, αντιπρόεδρος της Apple, η οποία μείωσε κατά 40% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε διάστημα πέντε ετών.

«Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κράτη, όμως μπορούμε να πολεμήσουμε στο πλευρό τους. Όλες οι εταιρείες, ακόμη και οι πιο μικρές, έχουν τον ρόλο τους, χρησιμοποιώντας καθαρές ενέργειες και αναπτύσσοντας καινοτόμα προγράμματα. Κάθε μία έχει ευθύνη για τη μείωση των εκπομπών της και πρέπει να βρει μακροπρόθεσμες λύσεις» πρόσθεσε η Τζάκσον σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα «Le Journal du Dimanche» εν όψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26).

«Ήδη εδώ και τρία χρόνια η Apple χρησιμοποιεί σε ποσοστό 100% ανανεώσιμη ενέργεια και εδώ και έναν χρόνο το αποτύπωμα του άνθρακα των εσωτερικών μας δραστηριοτήτων (γραφεία, Apple Store…) είναι μηδενικό» εξήγησε η ίδια.

* (Από τη Ναυτεμπορίκη)