COP26: Πάνω από 40 Χώρες Συμφώνησαν στην Κατάργηση του Άνθρακα από το Ενεργειακό τους Μείγμα

COP26: Πάνω από 40 Χώρες Συμφώνησαν στην Κατάργηση του Άνθρακα από το Ενεργειακό τους Μείγμα
Παρ, 5 Νοεμβρίου 2021 - 09:10

Περισσότερες από 40 χώρες συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, την πιο βρώμικη πηγή καυσίμου, ενισχύοντας τις ελπίδες του Ηνωμένου Βασιλείου για μια συμφωνία για «διατήρηση του 1,5 C ζωντανό», από τη σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα. Οι μεγάλες χώρες που χρησιμοποιούν άνθρακα, όπως ο Καναδάς, η Πολωνία, η Ουκρανία και το Βιετνάμ, θα καταργήσουν σταδιακά

τη χρήση άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τις μεγαλύτερες οικονομίες να το κάνουν στη δεκαετία του 2030 και τις μικρότερες οικονομίες τη δεκαετία του 2040.

Ωστόσο, μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες που εξαρτώνται από τον άνθρακα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ινδίας και των ΗΠΑ, έλειπαν από τη συμφωνία, και ειδικοί και ακτιβιστές είπαν στον Guardian ότι οι προθεσμίες σταδιακής κατάργησης που υπέγραψαν οι χώρες ήταν πολύ καθυστερημένες.

Ο στόχος της «απόδοσης άνθρακα στην ιστορία» ήταν βασικός στόχος για το Ηνωμένο Βασίλειο ως οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής Cop26, η οποία στοχεύει να βάλει τον κόσμο σε τροχιά περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.