Eπενδυτικό Πρόγραμμα θα Βοηθήσει Αναπτυσσόμενες Χώρες να Μεταμορφώσουν τα Δίκτυά τους

Eπενδυτικό Πρόγραμμα θα Βοηθήσει Αναπτυσσόμενες Χώρες να Μεταμορφώσουν τα Δίκτυά τους
energia.gr
Δευ, 8 Νοεμβρίου 2021 - 11:00

Η Ουκρανία, τα Φίτζι, η Κολομβία, η Κένυα και το Μάλι θα είναι οι πρώτες χώρες που θα συμμετάσχουν σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, το οποίο θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μεταμορφώσουν τα δίκτυά τους για να μεταφέρουν αυξανόμενα επίπεδα ανανεώσιμης ενέργειας.

Το Climate Investment Funds (CIF), που δημιουργήθηκε από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου το 2008 για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιταχύνουν τη στροφή τους σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανέφερε ότι η νέα πρωτοβουλία του θα βοηθήσει αυτές τις χώρες να γεφυρώσουν ένα τεράστιο χάσμα στις επενδύσεις που απαιτούνται για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε υποδομές θα πρέπει να αυξάνονται έως και 820 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 για να διευκολυνθεί η απαλλαγή των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και να βοηθηθεί η ανανέωση ή η αντικατάσταση της υπάρχουσας υποδομής ώστε να μπορεί να ενσωματώσει εναλλακτική ενέργεια.

«Τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν είναι εξοπλισμένα σήμερα για να αναλάβουν τόση δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της CIF Μαφάλντα Ντουάρτε(φωτό) στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26. «Τα δίκτυά μας δεν θα είναι έτοιμα για ένα μέλλον καθαρής ενέργειας αν δεν μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε σημαντικά περισσότερες επενδύσεις σε κατάλληλα για τον σκοπό ενεργειακά συστήματα», πρόσθεσε ο Duarte.

H Ντουάρτε τόνισε ότι οι επενδυτές θεωρούν αυτό το ζήτημα ως σημαντικό εμπόδιο στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Εάν δεν μπορείτε να τα ενσωματώσετε στα συστήματα ισχύος, δεν έχει νόημα να παράγετε όλη αυτή την ισχύ», είπε.

H Ντουάρτε είπε ότι η Βραζιλία, η Κόστα Ρίκα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Τουρκία ήταν χώρες προτεραιότητας για τις επόμενες φάσεις του προγράμματος Ενσωμάτωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (REI). Το πρόγραμμα REI θα λειτουργήσει μέσω πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης για να προσφέρει στις συμμετέχουσες χώρες μια εργαλειοθήκη χρηματοοικονομικών μέσων και τεχνικής βοήθειας. Τα σχέδια για την REI εγκρίθηκαν νωρίτερα φέτος από την Ομάδα των Επτά προηγμένων οικονομιών και υποστηρίζονται από οικονομικές δεσμεύσεις από την Ολλανδία, τη Βρετανία και την Ελβετία.