Ο Ερντογάν προορίζει το Cobalt Explorer αρχικά για τη Μαύρη Θάλασσα και μετά για τη Μεσόγειο

Στην αγορά και τέταρτου γεωτρύπανου για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου προχωρά η Τουρκία, συνάπτοντας συμφωνία με τον νοτιοκορεατικό ναυπηγοκατασκευαστικό όμιλο Daewoo. Το νέο πλωτό γεωτρύπανο θα αξιοποιηθεί αρχικά σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί αέριο στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), η οποία αναζητούσε ένα τέταρτο σκάφος γεώτρησης βαθέων υδάτων εδώ και πάνω από έναν χρόνο, κατέληξε σε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo. Το σκάφος, γνωστό ως Cobalt Explorer στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά, θα χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά από την Τουρκία.

Τα μέχρι στιγμής σκάφη γεώτρησης που κατέχει η Τουρκία ανήκουν στην 6η γενιά. Με το νέο γεωτρύπανο η Τουρκία προχωρά στην έβδομη γενιά. Το νέο αυτό σκάφος διαθέτει πιο εξελιγμένη τεχνολογία από τα πλωτά γεωτρύπανα έκτης γενιάς. Παρ’ όλο που τα πλωτά γεωτρύπανα έκτης γενιάς γεώτρησης βαθέων υδάτων έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν θαλάσσιες γεωτρήσεις κάτω από υψηλές συνθήκες πίεσης σε βάθος 12.000 με 12.500 μέτρων, η ναυτιλιακή βιομηχανία εκτιμά πως η έβδομη, τελευταία γενιά πλωτών γεωτρύπανων, θα έχει τη δυνατότητα διείσδυσης σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη.

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας επισημαίνει πως η παραγωγή του Cobalt Explorer βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και το σκάφος θα παραδοθεί με κάποιες προσαρμογές. Η πρώτη αποστολή του σκάφους αναμένεται να γίνει σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα.

Αναφέρει ακόμη πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κατευθύνει κάποια από τα πλωτά της γεωτρύπανα της σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω «οι παρενοχλήσεις από Ελλάδα και Ελληνοκυπρίους».

Ο πρόεδρος Ερντογάν, τονίζει το δημοσίευμα, ανακοίνωσε πως έχουν βρεθεί αποθέματα κατά τη διάρκεια των ερευνητικών αποστολών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα άλλα τρία πλωτά γεωτρύπανα που διαθέτει η Τουρκία είναι το Φατίχ, το Κανούνι και το Γιαβούζ, τα οποία ανήκουν στην έκτη γενιά.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")