Άγκυρα.- Να παρουσιάσει την Τουρκία ως υπερδύναμη επιχειρεί -ξανά- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν. Κατά την διάρκεια νέας παραληρηματικής ομιλίας του για τα ενεργειακά προγράμματα είπε πως μετά το εργοστάσιο στο Ακουγιού, η γείτων θα αποκτήσει «και δεύτερο και τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο», ενώ ανεφέρθη και στις γεωτρήσεις. «Τα τελευταία χρόνια ενεργούμε

με τρόπο παραδειγματικό στις έρευνες και τις γεωτρήσεις. Έχουμε συμπεριλάβει τρία γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών στον στόλο μας κι έχουμε κάνει 14 γεωτρητικές επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα. Δεν είχαμε θετικά μηνύματα από τις έρευνες μέχρι πρόσφατα, όμως αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και φτάσαμε στις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Μαύρης Θάλασσας. Η Τουρκία περνάει σε άλλο επίπεδο, ελπίζουμε πως θα ξεκινήσουμε την χρήση των ευρημάτων αερίου το 2023. Θα μοιραστούμε το αέριο με τους πολίτες μας» είπε ο Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Θα βρούμε και θα μετακινήσουμε ό,τι υπάρχει στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο. Η αντιπολίτευσις λέει πως φοβόμαστε. Όσα κι αν λέτε, εμείς θα αυξήσουμε τον αριθμό των γεωτρύπανων και των ερευνητικών πλοίων μας, είτε το θέλετε είτε όχι».