Eνας Δημόσιος Κήπος με 40.000 Φυτά στην ταράτσα του παλιού εργοστασίου της Fiat στο Τορίνο από τον Benedetto Camerana

Eνας Δημόσιος Κήπος με 40.000 Φυτά στην ταράτσα του παλιού εργοστασίου της Fiat στο Τορίνο από τον  Benedetto Camerana
Παρ, 12 Νοεμβρίου 2021 - 10:55

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής τοπίου Benedetto Camerana δημιούργησε έναν δημόσιο κήπο στην ταράτσα του παλιού εργοστασίου της Fiat, που ονομάζεται Lingotto, στο Τορίνο. Το La Pista 500 μετατρέπει το βιομηχανικό τοπίο της οροφής – που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε ως δοκιμαστική πίστα για οχήματα Fiat – σε έναν γραμμικό κήπο με σχεδόν 40.000 μικρά δέντρα, θάμνους και φυτά.

Παλαιότερα ένας ιδιωτικός χώρος, η οροφή είναι τώρα ένας δημόσιος χώρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να συγκεντρωθούν, να χαλαρώσουν και να ασκηθούν.

Το Lingotto λειτούργησε ως το ιστορικό αρχηγείο της Fiat από το 1923 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το 1994, το πρώην εργοστάσιο άνοιξε ξανά ως μια μεγάλη δομή μικτής χρήσης, μετά από ένα έργο προσαρμογής του Renzo Piano, που στεγάζει χώρους εργασίας, φιλοξενία, εμπορικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες. Το έργο La Pista 500 τιμά και επεκτείνει το όραμα του Piano για το κτίριο, ιδιαίτερα την αρχική του ιδέα για την ενσωμάτωση της φύσης στο σκυρόδεμα, την οποία έκανε σε μια από τις εσωτερικές αυλές.

Το La Pista 500 εκτείνεται σε 27.000 τ.μ. της ταράτσας, με φυσικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν πάνω από 6.000 τ.μ., χωρισμένες σε 28 πράσινα «νησιά». Πάνω από 300 αυτόχθονα είδη ριζώνουν μέσα και γύρω από τον δακτύλιο, επιλεγμένα με βάση οικολογικά κριτήρια: η πλειοψηφία είναι ποώδη πολυετή φυτά που αναπτύσσονται γρήγορα χωρίς να απαιτούν πολύ νερό. Οι φουντουκιές και τα βρώσιμα είδη εναλλάσσονται με χώρους για γυμναστική, διαλογισμό και γιόγκα. Ο κήπος υποστηρίζεται από φωτισμό από το iGuzzini και γραφήματα στο αστικό τοπίο του Τορίνο.

«Το πάρκο προσγειώνεται στην άσφαλτο», λέει η Camerana του έργου. Πολύ συχνά ο παράδεισος μπορεί να είναι στρωμένος με πάρκινγκ, αλλά εδώ ένας δρόμος έχει μετατραπεί σε κήπο – κυρίως τουλάχιστον. Ο χιλιομετρικός βρόχος της αρχικής πίστας δοκιμής, τώρα βυθισμένος στο πράσινο, θα γίνει πίστα για ηλεκτροκίνητα οχήματα, καθώς και για ποδήλατα και σκούτερ.