Ηλεκτρική  Διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: Έγινε η Πρώτη Συνάντηση των Τεχνικών Κλιμακίων

Ηλεκτρική  Διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: Έγινε η Πρώτη Συνάντηση των Τεχνικών Κλιμακίων
Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 15 Νοεμβρίου 2021 - 08:21

Το πρώτο βήμα για τη …μεγάλη διαδρομή του ηλεκτρικού καλωδίου που θα ενώσει ηλεκτρικά την Ελλάδα με την Αίγυπτο έγινε με τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των εθνικών Διαχειριστών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας  και της Αιγύπτου. Μάλιστα, από τις προδιαγραφές που 

θα θέσουν τα τεχνικά κλιμάκια θα εξαρτηθεί ποιο από τα έργα που ωριμάζουν ελληνικές εταιρείες για τη διασύνδεση των δύο χωρών θα προχωρήσει.

«Εκείνο που είναι οικονομικά βιώσιμο και τεχνικά εφικτό», όπως είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, την προηγούμενη Παρασκευή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης στο  λιμάνι του Πειραιά για την παρουσίαση του νέου πλοίου της εταιρείας Nexans «Aurora» που έχει αναλάβει το έργο της πόντισης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, εδώ και καιρό ωριμάζουν δύο πρότζεκτ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου. Το πρώτο είναι το Greece Africa Power Interconnector  του ομίλου Eunice, η οποία σχεδιάζει την πόντιση καλωδίου που θα συνδέει το λιμάνι της Μάρσα Ματρούχ με τον Αθερινόλακκο Λασιθίου στην Κρήτη.    

Το δεύτερο έργο ακολουθεί τη χάραξη Ras Ghareb-Nile West- Wadi El Natroon- Acharnes και προτείνεται από την Elica του ομίλου Κοπελούζου. Μάλιστα, στα τέλη Οκτωβρίου ο όμιλος Κοπελούζου κατέθεσε πλήρες αίτημα για ένταξή του στο δεκαετές πλάνο Ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας (TYNDP 2022). Η ένταξη του στο TYNDP 2022 θα αποτελέσει το πρώτο απαραίτητο βήμα που θα δρομολογήσει τη  διαδικασία ένταξης του έργου στην 6η λίστα των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των δύο χωρών έχει υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου. Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη στρατηγική θέση της Ελλάδας που την καθιστά κόμβο μεταφοράς ρεύματος προς ολόκληρη την Ευρώπη, «στην περίπτωση της Αιγύπτου, ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο της αιγυπτιακής ερήμου θα φτάνει με υποβρύχιο καλώδιο στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ωριμάζει και η διασύνδεση με την Κύπρο

Σταδιακά ωριμάζει και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο. Ήδη έχουν πυκνώσει οι συναντήσεις μεταξύ των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς Κύπρου και Ελλάδας για τις τεχνικές προδιαγραφές της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Τα δύο συστήματα θα έχουν κοινό υποσταθμό στο Ηράκλειο Κρήτης  γεγονός που θα περιορίζει και το κόστος της διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης και θα διευκολύνει τις σχετικές εγκρίσεις από  τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό "Connecting Europe Facility".  

Όσον αφορά στη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, βάσει του αναθεωρημένου προγραμματισμού, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024 αντί για τα τέλη του 2023, με την καθυστέρηση να αποδίδεται στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως στην προμήθεια και εγκατάσταση των σταθμών μετατροπής. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ επισκέφθηκαν  στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο της εταιρείας Nexans «Aurora» που έχει αναλάβει το έργο της πόντισης. Το νέο πλοίο έχει χαρακτηριστικά τα οποία επιτρέπουν την ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπως αυτά που απαντώνται στην περιοχή του Αιγαίου όπου το καλώδιο θα ποντιστεί σε βάθος μέχρι 1.200 μέτρων.