COP26: Ηπιότερη Γλώσσα για τα Ορυκτά Καύσιμα - Το Νέο «Εξισορροπητικό» Προσχέδιο

COP26: Ηπιότερη Γλώσσα για τα Ορυκτά Καύσιμα - Το Νέο «Εξισορροπητικό» Προσχέδιο
energia.gr
Δευ, 15 Νοεμβρίου 2021 - 16:02

Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχιζόταν στη διάσκεψη για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη η συζήτηση επί σχεδίου συμφωνίας το οποίο χρησιμοποιεί ηπιότερη γλώσσα όσον αφορά το αρχικό σχέδιο για τον τερματισμό των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα. Το σχέδιο συμφωνίας «ενισχύει», ωστόσο, τη γλώσσα όσον αφορά άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων προς τις χώρες που μετέχουν να καταρτίσουν πιο φιλόδοξα σχέδια για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Ο πρόεδρος της COP26 Άλοκ Σάρμα αποκάλεσε το σχέδιο συμφωνίας ένα βήμα πιο κοντά σε ένα «περιεκτικό, φιλόδοξο και πιο ισορροπημένο σύνολο αποτελεσμάτων».

Ισορροπίες

Το νέο προσχέδιο, στο οποίο γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη αρκετά γρήγορα για να μην εξελιχθεί σε καταστροφή, είναι ένα εξισορροπητικό κείμενο, το οποίο προσπαθεί να λάβει υπόψη τα αιτήματα και των κλιματικά ευάλωτων χωρών και των μεγάλων οικονομιών που στηρίζονται στα ορυκτά καύσιμα.

Η διατήρηση στο κείμενο του αιτήματος για δέσμευση των χωρών να αναβαθμίσουν τους κλιματικούς τους στόχους το 2022 φαίνεται να ικανοποιεί τις φτωχότερες χώρες, οι οποίες θέλουν περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης των πλημμυρών, των δασικών πυρκαγιών και της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Ωστόσο, το νέο προσχέδιο χρησιμοποιεί πιο ήπια γλώσσα από το προηγούμενο κείμενο και δεν προσφέρει την κυλιόμενη ετήσια αναθεώρηση για την οποία πίεζαν κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες.

Επίσης σε αυτό επισημαίνεται ότι στην αναβάθμιση των δεσμεύσεων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη «διάφορες εθνικές συνθήκες», σε μία αναφορά στις διαφορές ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΡΙΚΗ", 13/11/2021)