Δεν έχουν παρέλθει παρά μόνον λίγες εβδομάδες αφότου αναλυτές και παράγοντες της αγοράς αντήλλασσαν επιχειρήματα για το κατά πόσον η υπερχρεωμένη και διαρκώς στα πρόθυρα πτώχευσης κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande είναι η «Lehman Brothers της Κίνας»

Αν δηλαδή μπορεί να έχει αντίστοιχο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία ή είναι ένα αμιγώς κινεζικό πρόβλημα χωρίς τη δυναμική να μολύνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα άλλων χωρών. Σύντομα υποχώρησε η ανησυχία και φάνηκε να επικρατεί η άποψη ότι τα δεινά της κινεζικής αγοράς ακινήτων δεν πρόκειται να μεταδοθούν πέρα από τα όρια της Κίνας. Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας που πέρασε.

Η αναφορά της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, της Federal Reserve, στα όσα συμβαίνουν στην κινεζική αγορά ακινήτων και στους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονούν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της υπερδύναμης και κατ’ επέκτασιν για την παγκόσμια οικονομία, επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο. Εχουν, βέβαια, μεσολαβήσει άλλες περιπτώσεις κινεζικών εταιρειών ακινήτων είτε ανάλογου μεγέθους με την Evergrande είτε μικρότερες αλλά εξίσου υπερχρεωμένες, και ένα διαφαινόμενο ντόμινο πτωχεύσεων στον κλάδο. Το πρόβλημα δεν εξαντλείται, όμως, στην αγορά ακινήτων και στον δανεισμό της. Δύσκολα μπορεί να πει κανείς πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ανησυχία αντίστοιχη με εκείνη προ έξι ετών, όταν η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και ο φόβος μιας ανώμαλης προσγείωσης της Κίνας οδηγούσε σε πτώση τις αγορές στις τρεις ηπείρους.  Υπάρχει, ωστόσο, και πάλι προβληματισμός, όπως προδίδουν οι αναφορές της Federal Reserve.

Η κρίση στην κινεζική αγορά ακινήτων συμπίπτει με μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία, έναν συνδυασμό αρνητικών εξελίξεων στην Κίνα από το βαρύ πλήγμα που έχει καταφέρει η ενεργειακή κρίση στην οικονομία της, τη συνεπακόλουθη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στο «εργοστάσιο του κόσμου», την εκτόξευση του πληθωρισμού και την επανεμφάνιση της πανδημίας. Οπως τονίζει η Fed στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ο κίνδυνος απορρέει από «το μέγεθος της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας καθώς και από τους εκτεταμένους δεσμούς της με τον υπόλοιπο κόσμο». Η εκτόξευση του πληθωρισμού στην Κίνα στο 13,5% τον Οκτώβριο εγκυμονεί κινδύνους για πολλές χώρες, δεδομένου ότι πρόκειται για την υπ’ αριθμόν ένα εξαγωγική δύναμη στον κόσμο και μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής των πληθωριστικών πιέσεων. Η πτώση της παραγωγής της επιδεινώνει τα ήδη σύνθετα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς δημιουργεί ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά. Ακόμη και η στροφή στην πράσινη ενέργεια είναι πιθανόν να αποβεί εις βάρος άλλων χωρών που θα εξαρτηθούν από την Κίνα, καθώς είναι προ πολλού πρώτη δύναμη στον κόσμο στην παραγωγή λιθίου, κοβαλτίου και σπάνιων γαιών, των αναγκαίων υλικών για την ηλεκτροκίνηση και την πράσινη ενέργεια. Οικονομικοί αναλυτές έχουν, άλλωστε, εκφράσει προβληματισμό για τις παρενέργειες της πολιτικής του προέδρου Σι, ο οποίος στη διάρκεια του έτους μίλησε για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των φτωχών και για «ευημερία για όλους». Πολλοί θεωρούν ότι με τις νέες προτεραιότητες του προέδρου δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει να αυξάνεται η μεσαία τάξη της Κίνας που έχει αποτελέσει πελατεία βιομηχανιών και χωρών ανά τον κόσμο: από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και τα παπούτσια Adidas μέχρι τα iPhone της Apple και τα είδη πολυτελείας των μεγάλων γαλλικών οίκων έχουν κύρια αγορά τους την Κίνα. 

 

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")