Η Σαουδική Αραβία Σχεδιάζει Τεράστιο Πλωτό Συγκρότημα για Παραγωγή «Πράσινου» Υδρογόνου

Η Σαουδική Αραβία Σχεδιάζει Τεράστιο Πλωτό Συγκρότημα για Παραγωγή «Πράσινου» Υδρογόνου
energia.gr
Πεμ, 18 Νοεμβρίου 2021 - 10:58

Ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε την Τετάρτη τα σχέδια για την κατασκευή ενός τεράστιου πλωτού βιομηχανικού συγκροτήματος που θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα γίνει το σπίτι του «μεγαλύτερου έργου πράσινου υδρογόνου στον κόσμο». Αυτή η νέα βιομηχανική πόλη που ονομάζεται Oxagon πρόκειται να δημιουργηθεί με μοναδικό οκταγωνικό σχέδιο σε μια μεγάλη περιοχή στη νοτιοδυτική γωνία του Neom, μιας μεγαλύτερης διασυνοριακής πόλης

που σχεδιάζεται να χτιστεί στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας στη βορειοδυτική σαουδαραβική επαρχία. Tabuk. Η Oxagon θα χρησιμεύσει ως πλήρως ενοποιημένο οικοσύστημα λιμένων και εφοδιαστικής αλυσίδας για τη Neom.

Η πόλη θα υποστηρίξει επτά βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων της βιώσιμης ενέργειας, της αυτόνομης κινητικότητας, της καινοτομίας στο νερό, της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, της υγείας και της ευημερίας, της τεχνολογίας και της ψηφιακής κατασκευής και των σύγχρονων μεθόδων κατασκευής. Όλα αυτά θα τροφοδοτούνται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, η πόλη θα στεγάσει αυτό που λένε οι προγραμματιστές ότι θα είναι το μεγαλύτερο έργο πράσινου υδρογόνου στον κόσμο ως μέρος μιας τριμερούς επιχείρησης μεταξύ της Air Products, της ACWA Power και της Neom.

Το καλοκαίρι του 2020, η Air Products συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία ένα έργο πράσινου υδρογόνου για παραγωγή αμμωνίας ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (4,42 δισ. ευρώ) που θα κατασκευαστεί κοντά στα σύνορα του βασιλείου με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Το εργοστάσιο αναμένεται να παράγει 1,2 εκατομμύρια τόνους πράσινης αμμωνίας ετησίως.