Η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος και η Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος και η Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας
της Κάκιας Παπαδοπούλου
Παρ, 29 Φεβρουαρίου 2008 - 07:19
Η κόντρα ΔΕΗ και Μυτιληναίου καλά κρατεί. Και ίσως ενταθεί. Ανεξάρτητα από την ορθότητα των επιχειρημάτων και των δυο πλευρών ένα είναι σίγουρο ότι μια πραγματικά απελευθερωμένη αγορά ενέργειας θα θίξει και κάποια συμφέροντα. Βέβαια το θέμα είναι να μην χάνουμε το δάσος για το δέντρο.

Η κόντρα ΔΕΗ και Μυτιληναίου καλά κρατεί. Και ίσως ενταθεί. Ανεξάρτητα από την ορθότητα των επιχειρημάτων και των δυο πλευρών ένα είναι σίγουρο ότι μια πραγματικά απελευθερωμένη αγορά ενέργειας θα θίξει και κάποια συμφέροντα. Βέβαια το θέμα είναι να μην χάνουμε το δάσος για το δέντρο.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την αλλαγή της άδειας της Endesa Hellas από "αυτοπαραγωγό-συμπαραγωγό" σε "συμπαραγωγό", επιτρέποντας με άλλα λόγια στην θυγατρική της Μυτιληναίος την απ'ευθείας προμήθεια του συστήματος με ηλεκτρική ενέργεια.

Η απόφαση όμως αυτή ανοίγει το δρόμο και σε άλλους ανεξάρτητους παραγωγούς, που επιθυμούν να αλλάξουν και να προσαρμόσουν τους όρους της άδειάς τους και να συμμετάσχουν έτσι στην καθημερινή αγορά. Σήμερα δεν υπάρχουν, αύριο όμως είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν.

Εξοργισμένος ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος δήλωσε ότι, εάν εγκριθεί η απόφαση της ΡΑΕ, η ΔΕΗ θα ζημιώνεται με 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και η Επιχείρηση εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση.

Η ΡΑΕ είχε υποστηρίξει ότι μια τέτοια απόφαση θα μείωνε το κόστος εισαγωγών της ΔΕΗ περίπου κατά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Ανάπτυξης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς τις αποφάσεις της ΡΑΕ και είπε ότι το θέμα χρειάζεται προσεχτική μελέτη. Για να μην ξεχνιόμαστε, η ΡΑΕ είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου και δεν είναι μια όντως ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ενέργειας όπως θα έπρεπε να είναι- και όπως είναι σε πολλές άλλες χώρες.

Όσο για τη ΔΕΗ, η πρώτη που θα επωφεληθεί από την ουσιαστική απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς είναι η ίδια. Εάν βέβαια δει το ζήτημα σφαιρικά και όχι κάτω από βραχυπρόθεσμο πρίσμα. Αν μη τι άλλο έχει υποφέρει αρκετά από τον κρατικό εναγκαλισμό όλα αυτά τα χρόνια, έτσι ώστε να έχει οδηγηθεί σχεδόν σε οικονομικό τέλμα.

Εξάλλου η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή είναι μια εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο και δεν θα έπρεπε να απαιτούσε να έχει λόγο στα θεσμικά πράγματα τα οποία είναι κρατικής αρμοδιότητας.

Και όσο η παλινδρόμηση καθυστερεί τις απαραίτητες αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να εφαρμόσει επιτυχώς το δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Η Μυτιληναίος υποστήριξε σε ανακοίνωση του στην αρχή της εβδομάδας, ότι η μονάδα συμπαραγωγής της Endesa Hellas θα βελτιώσει σημαντικά τις περιβαλλοντολογικές επιδόσεις στην περιοχή, αφού θα μειώσει την κατανάλωση μαζούτ κατά 160.000 τόνους ετησίως.

Η ΔΕΗ έχει "φάει" ήδη αρκετά πρόστιμα για το περιβάλλον και άλλα έπονται. Ας τα σκεφτεί όλα αυτά με ανοιχτό μυαλό.

Μ' αυτά όμως και μ΄αυτά το καλοκαίρι πλησιάζει και δεν φαίνεται να γίνονται και πολλά. Και με το Υπουργείο να "πρέπει να μελετήσει προσεκτικά το θέμα", δίδεται η εντύπωση ότι χρονοτριβούμε, ενώ θα έπρεπε να τρέχουμε για να προλάβουμε τις όποιες δυσάρεστες εξελίξεις.

Πάντως η Μυτιληναίος δήλωσε εξοργισμένη, και αυτή από την πλευρά της, "ότι μέχρι το 2010 δεν προβλέπεται να προστεθεί στο σύστημα ούτε ένα MW θερμικής ισχύος είτε από τη ΔΕΗ είτε από ιδιώτες παραγωγούς."

Με άλλα λόγια θα τρέχει και δεν θα φτάνει η ΔΕΗ το καλοκαίρι και το τρέξιμο θα στοιχίσει αρκετά σε όλους μας. Η τιμή του ηλεκτρισμού αυξάνεται γιατί πλέον και οι γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη ζήτηση οπότε οι φτηνές εισαγωγές αποτελούν παρελθόν.

 Η ΔΕΗ ελέγχει σήμερα περίπου το 97% της παραγωγής σ’ αυτή τη χώρα. Και ίσως, από άποψη νοοτροπίας και μόνο, να δυσκολεύεται να κατανοήσει κάποια πράγματα, πολύ περισσότερο να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της ελεύθερης αγοράς. Και αυτό είναι εν μέρει κατανοητό, αφού έχοντας μια δεσπόζουσα θέση στην αγορά, συμπεριφέρεται μονοπωλιακά.

 Πάντως, εάν επιθυμούμε πραγματικά μια απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η ΔΕΗ θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αφήσει περιθώρια για τη δραστηριοποίηση των Ανεξάρτητων Παραγώγων ( IPP’S ). Και ασφαλώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει αναίμακτα, χωρίς την απώλεια μεριδίου της αγοράς.