Ο γεωπολιτικός πόλεμος για τον Nord Stream 2 βάζει νέα φωτιά στην ενεργειακή κρίση και απογειώνει ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Καταλύτη της νέας έκρηξης αποτελεί η χθεσινή απόφαση της Γερμανίας να «παγώσει» την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 - γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια στη Μόσχα, εγείρει ερωτήματα για την αύξηση των ροών αερίου από την Gazprom προς την, «στεγνή» από ενεργειακά αποθέματα, Ευρώπη και υποκρύπτει σαφή κλιμάκωση του γεωπολιτικού μπρα ντε φερ στην περιοχή, με εμφανή πίεση και από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία

Επικίνδυνος εγκλωβισμός

Σ' αυτό το μπρα ντε φερ δείχνει πλέον επικίνδυνα εγκλωβισμένη η Ευρώπη, καθώς η απόφαση της γερμανικής Αρχής Ενέργειας εκτόξευσε ακαριαία τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατά 12%, ακυρώνοντας τη σχετική αποκλιμάκωση που διαφαινόταν στην αγορά μετά τις αρχές του μήνα. Ήρθε, δε, την ώρα που κορυφαίοι παίκτες της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, όπως η Trafigura, προειδοποιούν ακόμη και με κυλιόμενα μπλακάουτ τον χειμώνα στις χώρες της Ε.Ε.

Το «μπλόκο» στον Nord Stream 2 από τη γερμανική Αρχή βασίστηκε στην επίκληση νομικών κωλυμάτων και, συγκεκριμένα, στο επιχείρημα ότι για να λειτουργήσει ο αγωγός πρέπει προηγουμένως το κονσόρτσιουμ του οποίου ηγείται η ρωσική Gazprom να συστήσει θυγατρική εταιρεία που θα τρέχει το έργο στη Γερμανία και θα υπόκειται στην εθνική νομοθεσία.

«Η έγκριση της λειτουργίας του Nord Stream 2 θα εξεταστεί εκ νέου μόνον όταν ο διαχειριστής οργανωθεί σε νομική μορφή συμβατή με το γερμανικό δίκαιο», ανέφερε η ανακοίνωση από το Βερολίνο.

«Η εταιρεία μας λαμβάνει υπ' όψιν της τη συγκεκριμένη απόφαση και θα κινηθεί προς τη συμμόρφωσή της» ήταν η λακωνική απάντηση της διοίκησης της Nord Stream 2, έπειτα από ερώτηση του Bloomberg, πρακτικά ωστόσο -και όσο γρήγορα κι εάν κινηθούν οι διαδικασίες- οι αναλυτές δεν βλέπουν πλέον καμία πιθανότητα έναρξης λειτουργίας του αγωγού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι η «διψασμένη» για ενέργεια Ευρώπη θα στερηθεί έως τότε τουλάχιστον 55 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου - την ποσότητα, δηλαδή, που εκτιμάται ότι μπορεί να μεταφέρει ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος κινείται υποθαλάσσια στη Βαλτική και παρακάμπτει σε μεγάλο βαθμό την τρέχουσα διαδρομή μέσω Ουκρανίας.

Ως άμεση συνέπεια, οι τιμές του φυσικού αερίου έκαναν χθες άλμα σε υψηλό τριών εβδομάδων. Τα συμβόλαια του ολλανδικού φυσικού αερίου ανέβηκαν έως και 12% και το απόγευμα είχαν φθάσει στα 88,82 ευρώ ανά MWh. Η τιμή των βρετανικών συμβολαίων του Δεκεμβρίου εκτοξεύτηκε κατά 10%, στις 2,24 στερλίνες ανά θερμική μονάδα.

Έως αργά χθες δεν είχε υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Gazprom ή το Κρεμλίνο, ο αντιπρόεδρος ωστόσο της ρωσικής Άνω Βουλής Κονσταντίν Κοσάτσιοφ δήλωσε στο TASS πως «κάθε καθυστέρηση στη λειτουργία του αγωγού, και δη παραμονές του χειμώνα, δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης».

Το μήνυμα αυτό εκλαμβάνεται και ως προειδοποίηση -κατά κάποιες πλευρές και ως εκβιασμός- του Βλαντιμίρ Πούτιν προς την Ευρώπη ότι θα απαντήσει δεόντως στο γεωπολιτικό τερέν. Οι αναλυτές βλέπουν πίσω από την απόφαση της γερμανικής Ενεργειακής Αρχής αφενός υπαναχώρηση του Βερολίνου στην πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία κόντρα στον Nord Stream 2 με το επιχείρημα ότι θα επιτείνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, και αφετέρου το πολιτικό αποτύπωμα της δύσκολης διαπραγμάτευσης που γίνεται εντός Γερμανίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εκεί, δύο από τα τρία κόμματα που θα μετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, έχουν δεδηλωμένες, ισχυρές αντιρρήσεις στη λειτουργία του Nord Stream 2.

Το «μπλόκο» έρχεται επίσης την ώρα που η Ε.Ε. δεν κρύβει την ενόχλησή της για την αθέτηση της υπόσχεσης Πούτιν για αυξημένες ροές αερίου από την Gazprom μέσα στον Νοέμβριο, αλλά και εν μέσω εξαιρετικά δυσοίωνων προβλέψεων για τον χειμώνα.

Οι αναλυτές εμπορευμάτων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορευμάτων στον κόσμο, προειδοποίησε χθες για ισχυρό κίνδυνο να υπάρξουν διακοπές ρεύματος, ακόμη και κυλιόμενα μπλακάουτ στην Ευρώπη, εάν προκύψει παρατεταμένη περίοδος ψύχους.

Ο Τζέρεμι Γουέιρ, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των FT Commodities Asia, δήλωσε ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν ανεπαρκείς.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 17/11/2021)