Η δήμαρχος της Βοστώνης Michelle Wu(φωτό), υπέγραψε διάταγμα για την εκποίηση των κεφαλαίων της πόλης από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων τη Δευτέρα, προσθέτοντας τη Βοστώνη στον μικρό αριθμό των μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ που έχουν κάνει το βήμα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Αφού υπέγραψε μια Πράσινη Νέα Συμφωνία για τη Βοστώνη - και υποστήριξε την αποεπένδυση κατά τη διάρκεια

της θητείας της ως δημοτικού συμβούλου - είναι ίσως σωστό ότι αυτός ο νόμος είναι ο πρώτος που υπέγραψε η Γου από την ορκωμοσία της ως δήμαρχος την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα απαγορεύει τη χρήση δημόσιων επενδύσεων σε οποιαδήποτε εταιρεία που αντλεί περισσότερο από το 15% των εσόδων της από ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου ή προϊόντων ορυκτών καυσίμων. Στη Βοστώνη, αυτό ανέρχεται σε περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις πόλης από το χαρτοφυλάκιο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εποπτεύεται από το γραφείο του ταμία της πόλης. Το διάταγμα περιλαμβάνει προθεσμία το 2025 για πλήρη αποεπένδυση.

Ένας μικρός αριθμός άλλων μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, της Νέας Ορλεάνης, του Λος Άντζελες και του Σιάτλ - έχουν ανακοινώσει παρόμοια μέτρα. Ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Μέιν και της Νέας Υόρκης, έχουν επίσης εγκρίνει νομοθεσία εκποίησης. Νωρίτερα φέτος, μετά από σχεδόν μια δεκαετία αντίστασης, το Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι θα εκχωρήσει 41 δισ. δολάρια από ορυκτά καύσιμα.