Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το «σήμα» της μεγάλης αντεπίθεσης, οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, και όχι μόνον, μπήκαν στην κούρσα δυναμικά, η μάχη όμως φαίνεται να έχει μπροστά της πολύ δρόμο ακόμη και η αμερικανική ηγεμονία κάθε άλλο παρά εγγυημένη μοιάζει. Πρόκειται για την παγκόσμια κούρσα των ημιαγωγών - την κούρσα του παγκόσμιου ανταγωνισμού στη βιομηχανία κατασκευής τσιπ, που η έλλειψή τους έχει φρενάρει καίριες γραμμές παραγωγής, από την αυτοκινητοβιομηχανία έως την κινητή τηλεφωνία και τα δίκτυα

Η κατάθεση του νομοσχεδίου Μπάιντεν στο Κογκρέσο, που προβλέπει απευθείας επιδοτήσεις συνολικού ύψους 52 δισ. δολαρίων για την κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ, κλιμάκωσε το ράλι των επενδύσεων στην παραγωγή τσιπ - ένα ράλι που έχει ως αφετηρία την επιδίωξη κυρίως των ΗΠΑ και της Ευρώπης να απεξαρτηθούν από τους κατασκευαστές της Ασίας, ήτοι της Κίνας, της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας.

Η Samsung Electronics είναι η τελευταία που ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 17 δισ. δολάρια για την κατασκευή νέου εργοστασίου κατασκευής τσιπ στο Τέξας. Είχαν προηγηθεί η TSMC, που ήδη έχει ξεκινήσει την κατασκευή αντίστοιχου εργοστασίου κόστους 12 δισ. δολαρίων στο Φίνιξ, ενώ και η Intel έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα 20 δισ. δολαρίων για δύο μονάδες παραγωγής στην Αριζόνα, καθώς και άλλων 3,5 δισ. για την επέκτασή της και στο Νιου Μέξικο.

464 δισ. δολάρια

Στους τεχνολογικούς κολοσσούς που έχουν ως έδρα τις ΗΠΑ αναλογεί περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών, συνολικής αξίας 464 δισ. δολαρίων με βάση τα στοιχεία της International Data. Ωστόσο, πολλά από τα ισχυρότερα brands, όπως η Qualcomm και η Nvidia, δεν έχουν δικές τους γραμμές παραγωγής - σχεδιάζουν μεν τσιπ, αλλά χρησιμοποιούν μοντέλο outsourcing για την παραγωγή. Ως συνέπεια, περίπου τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής τσιπ εξακολουθούν να βασίζονται σε μονάδες που βρίσκονται στην Ασία: στην Ταϊβάν, τη Νότιο Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία. Το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα παραμένει μόλις στο 13% και ο στόχος που έχει θέσει η Ουάσιγκτον είναι το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 24% έως το 2027, κυρίως σε ό,τι αφορά τσιπ υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούνται σε δίκτυα 5G, σε «έξυπνα αυτοκίνητα» χωρίς οδηγό και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Απαντά η Ασία

Η αμερικανική αντεπίθεση όμως προκαλεί και την άμεση απάντηση των κατασκευαστών της Ασίας, που επίσης προχωρούν σε μαζικές επενδύσεις και εκτεταμένα προγράμματα κρατικών επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner Inc. που επικαλείται η Wall Street Journal, οι κατασκευαστές τσιπ παγκοσμίως θα προχωρήσουν φέτος σε συνολικές κεφαλαιουχικές επενδύσεις ύψους 146 δισ. δολαρίων - επίπεδο κατά 50% υψηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Στις ΗΠΑ, παρά το ράλι των τελευταίων μηνών, αναλογεί περίπου το ένα έβδομο αυτών των δαπανών, ενώ το 80% έρχεται και πάλι από την Ασία.

Στις αρχές του μήνα η TSMC και η Sony ανακοίνωσαν την κατασκευή νέου εργοστασίου, κόστους 7 δισ. δολαρίων, στην Ιαπωνία, σε ένα project που θα στηριχθεί και σε κρατική επιδότηση αρκετών δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση του Τόκιο.

Η Semiconductor Manufacturing International της Κίνας επίσης, η οποία είναι ημικρατική, σχεδιάζει επένδυση 9 δισ. δολαρίων για εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών στη Σαγκάη. Και η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας παρουσίασε τον περασμένο Μάιο οδικό χάρτη, ο οποίος προβλέπει τη στήριξη των εγχώριων κατασκευαστών ημιαγωγών για να προχωρήσουν σε επενδύσεις-μαμούθ, ύψους 450 δισ. δολαρίων έως το 2030.

Η κούρσα αυτή απειλεί να αφήσει και πάλι πίσω τις ΗΠΑ στην παγκόσμια μάχη των ημιαγωγών, με το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο να προειδοποιεί την περασμένη εβδομάδα πως απαιτούνται ακόμη πιο γενναία πακέτα επιχορηγήσεων. Και τούτο διότι, με τα σημερινά δεδομένα, μόλις το 6% της νέας παραγωγικής ικανότητας που θα προστεθεί την επόμενη δεκαετία στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών θα έχει ως έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")