Η NASA Θέλει να Εγκαταστήσει Πυρηνικό Αντιδραστήρα στη Σελήνη και Περιμένει Προτάσεις!

Η NASA Θέλει να Εγκαταστήσει Πυρηνικό Αντιδραστήρα στη Σελήνη και Περιμένει Προτάσεις!
energia.gr
Τετ, 1 Δεκεμβρίου 2021 - 11:20

Η NASA και το Εθνικό Εργαστήριο του Υπουργείου Ενέργειας του Αϊντάχο συνεργάζονται για να τοποθετήσουν έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στο φεγγάρι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο, «αναζητούν προτάσεις από ηγέτες της πυρηνικής και διαστημικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για ένα σύστημα ισχύος επιφανειακής σχάσης (FSP) για εφαρμογές σεληνιακής ενέργειας». Η προθεσμία για τις προτάσεις πυρηνικών αντιδραστήρων είναι η 19η Φεβρουαρίου 2022

Η NASA επιχειρεί να αναπτύξει το φεγγάρι σε διαπλανητική βάση για ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένων μελλοντικών πτήσεων με πλήρωμα στον Άρη, με τον αντιδραστήρα ως μέρος αυτής της προσπάθειας.

Όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν σχέδια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους κανόνες, σύμφωνα με το Space.com. Οποιοσδήποτε προγραμματισμένος πυρηνικός αντιδραστήρας πρέπει να είναι αντιδραστήρας σχάσης με καύσιμα ουρανίου και να μην ζυγίζει περισσότερο από 13.200 λίβρες. Ο αντιδραστήρας πρέπει επίσης να είναι αρκετά μικρός ώστε να χωράει μέσα σε έναν πύραυλο που έχει μήκος 12 πόδια και πλάτος 18 πόδια.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί στη Γη πριν σταλεί στη Σελήνη, παράγοντας 40 κιλοβάτ ενέργειας για την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με την ίδια αναφορά του Space.com, ο πυρηνικός αντιδραστήρας θα χρειαστεί ελέγχους θερμοκρασίας για να διατηρείται δροσερός επειδή η θερμοκρασία στο φεγγάρι μπορεί να φτάσει τους 260 βαθμούς Φαρενάιτ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με το Gizmodo, η πυρηνική σχάση απελευθερώνει ενέργεια λόγω της διαίρεσης ενός βαριού ατομικού πυρήνα σε ελαφρύτερους πυρήνες. (Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τη σύντηξη, στην οποία δύο ελαφροί πυρήνες συγχωνεύονται για να σχηματίσουν ένα βαρύτερο άτομο, το οποίο παρομοίως παράγει τεράστιες ποσότητες ενέργειας). Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν 94 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε λειτουργία.

Η ηλιακή ενέργεια δεν είναι εγγυημένη μόνο και μόνο επειδή βρίσκεστε στο διάστημα, και η πυρηνική ενέργεια είναι μια καταπληκτική μέθοδος για την αξιόπιστη τροφοδοσία των διαστημικών σκαφών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, το ρόβερ Perseverance βασίζεται στο πλουτώνιο-238 για να διατηρήσει τα συστήματά του σε λειτουργία.

Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει μακροπρόθεσμη παρουσία εκτός πλανήτη, εάν οι άνθρωποι δεν έχουν τοπική πηγή ενέργειας. Φαίνεται να είναι αρκετά απλό. Η NASA περιμένει προτάσεις έως τον Φεβρουάριο του 2022.