IEA: Ο Ρυθμός Ανάπτυξης των ΑΠΕ Πρέπει να Διπλασιαστεί για να Περιοριστεί η Υπερθέρμανση του Πλανήτη

IEA: Ο Ρυθμός Ανάπτυξης των ΑΠΕ Πρέπει να Διπλασιαστεί για να Περιοριστεί η Υπερθέρμανση του Πλανήτη
energia.gr
Τετ, 1 Δεκεμβρίου 2021 - 12:43

Μια ποσότητα ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ προστέθηκε στα ενεργειακά συστήματα παγκοσμίως το 2021, αλλά παραμένει περίπου το μισό από αυτό που απαιτείται ετησίως για να είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Η νέα ισχύς ΑΠΕ προβλέπεται να φθάσει τα 290 γιγαβάτ φέτος, ξεπερνώντας

το περσινό ρεκόρ των 280 GW, ανακοίνωσε ο IEA στην ετήσια ανασκόπηση για την ανανεώσιμη ενέργεια. Αυτό συγκρίνεται με την τρέχουσα ισχύ 4.800 GW από ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, που αύξησαν το κόστος παραγωγής και μεταφοράς ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών, απείλησαν να υπονομεύσουν τις επενδύσεις βραχυπρόθεσμα, αναφέρει η έκθεση του ΙΕΑ.

Η παγκόσμια έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού «προκαλεί σίγουρα μια οπισθοδρόμηση, αλλά ταυτόχρονα μας δείχνει τη διέξοδο», δήλωσε στους FT ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του IEA.

Ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων και οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν εκτοξευθεί, προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η ρωσική Gazprom έχουν αναφέρει κέρδη ρεκόρ και προβλέπουν περαιτέρω αυξήσεις.

Ωστόσο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέμειναν «πολύ πιο ανταγωνιστικές ως προς το κόστος» από τα ορυκτά καύσιμα και «η πυρηνική ενέργεια πρόκειται να επανέλθει σε πολλές χώρες», είπε ο Μπιρόλ, και επισήμανε: «ένα νέο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα αναδύεται».

Οι προσπάθειες αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με καθαρές πηγές ενέργειας δεν πρέπει να κατηγορηθούν για το αυξανόμενο κόστος, είπε.

Η πρόσφατη διάσκεψη για το κλίμα της COP26 έστειλε «ένα αλάνθαστο μήνυμα» στους επενδυτές ότι η εποχή των ορυκτών καυσίμων άρχιζε να πλησιάζει στο τέλος της, παρά την αλλαγή της διατύπωσης της τελευταίας στιγμής στη δέσμευση για «σταδιακή κατάργηση» του άνθρακα αντί για «σταδιακή εξάλειψη» της ρυπογόνου πηγής ενέργειας.

Η τελευταία έκθεση του IEA προβλέπει ότι η ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα επιταχυνθεί ταχύτερα από ποτέ. Μέσα σε πέντε χρόνια, η συνολική χωρητικότητά του είναι πιθανό να υπερβεί τα 4.800 GW — ή περισσότερο από 60% πάνω από τα επίπεδα του 2020, και το ισοδύναμο όλων των σημερινών παγκόσμιων ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής δυναμικότητας μαζί.

Οι ισχυρότερες εθνικές πολιτικές για το κλίμα και οι στόχοι καθαρής ενέργειας σήμαιναν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 95% της αύξησης της παγκόσμιας ισχύος ισχύος κατά τα έτη έως το 2026, ανέφερε η έκθεση.

Η IEA προβλέπει επίσης ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών στον κόσμο, θα επιτύχει τον στόχο καθαρής ενέργειας των 1.200 GW τέσσερα χρόνια πριν από τον στόχο του 2030 και θα μπορούσε επίσης να φτάσει στο μέγιστο των εκπομπών άνθρακα πριν από την ημερομηνία-στόχο του 2030.

Η Ινδία, εν τω μεταξύ, επρόκειτο να διπλασιάσει τις νέες εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2026, σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2020, αναφέρει η έκθεση.

Παρά αυτά τα άλματα προς τα εμπρός, η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα εξακολουθούσε να «υστερεί» από αυτό που θα χρειαζόταν για να τεθεί ο κόσμος σε τροχιά για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα, κατέληξε ο οργανισμός.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ετήσιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τα έτη έως το 2026 θα πρέπει να διπλασιαστούν σχεδόν για να είναι σε καλό δρόμο, σε σύγκριση με αυτό που αναμενόταν να εγκατασταθεί, ανέφερε η IEA.

Επιπλέον, εάν οι τιμές των εμπορευμάτων παραμείνουν υψηλές το 2022, το κόστος της νέας αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά το 2015, ενώ οι μειώσεις στο κόστος εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας τα τελευταία τρία χρόνια θα μπορούσαν να αντιστραφούν, ανέφερε η έκθεση.

Για να επιταχυνθεί η στροφή προς την καθαρή ενέργεια, οι κυβερνήσεις έπρεπε να αυξήσουν τη στήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να παράσχουν κίνητρα για επενδύσεις, είπε ο Birol. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν να αποσύρουν εγκαίρως τις μονάδες ορυκτών καυσίμων, είπε.

«Είναι σημαντικό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι ανεπτυγμένες χώρες να βοηθήσουν (τα αναπτυσσόμενα έθνη) να «εξαγοράσουν» μερικά από τα εργοστάσια άνθρακα», δήλωσε ο Birol.

Στο COP26 στη Γλασκώβη, οι ανεπτυγμένες χώρες συμφώνησαν σε συνεργασία 8,5 δισ., δολαρίων με τη Νότια Αφρική για να βοηθήσουν τη χώρα να κλείσει τα εργοστάσια άνθρακα πιο γρήγορα από το προγραμματισμένο.