Ισπανία-Τουρκία: Μια Συμμαχία που Εξελίσσεται σε Κίνδυνο για την Ελλάδα

Ισπανία-Τουρκία:  Μια Συμμαχία που Εξελίσσεται σε Κίνδυνο για την Ελλάδα
του Κωνσταντίνου Νικολετόπουλου*
Δευ, 6 Δεκεμβρίου 2021 - 15:18

Η Τουρκία είχε ανέκαθεν  μια  καλή σχέση με την Ισπανία,  δεδομένου ότι οι δυο χώρες δεν είχαν ποτέ ιστορικές διαφορές, ούτε βρέθηκαν ποτέ σε εμπόλεμη κατάσταση η μια εναντίον της άλλης. Πλέον, από το 2016 και μετά,  έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών μια πολύ στενή εμπορική και οικονομική σχέση με τις επενδύσεις να δίνουν ανάσα στην εύθραυστη τουρκική οικονομία . Ιδιαίτερα στο τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας 

οι επενδύσεις της Ισπανίας στην Τουρκία είναι πάρα πολύ μεγάλες. Μάλιστα,  χαρακτηριστικό στο πόσο ποντάρει η Τουρκία στη βοήθεια της Ισπανίας, είναι ότι μέχρι σήμερα στη Τουρκία δραστηριοποιούνται  στην επικράτειά της πάνω από 600 ισπανικές εταιρείες. Σήμερα όμως η σχέση Ισπανίας Τουρκίας υποθάλπει ξεκάθαρα τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ μπορεί να μετατραπεί ακόμα και σε  απειλή για την Ελλάδα .

Πριν λίγες μέρες, η Μαδρίτη προχώρησε σε μια κίνηση που, κατά τη προσωπική μου άποψη, δείχνει ότι η Ευρωπαική ένωση απέχει πολύ από το να αποκτήσει μια κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα: Η συμφωνία που υπέγραψε η Μαδρίτη με την Άγκυρα για τηn  κοινή κατασκευή αεροπλανοφόρου, το οποίο θα παραδοθεί στο τουρκικό ναυτικό , αποτελεί μια νίκη του προέδρου Ερντογάν . Επιπλέον,  είναι ένα μήνυμα και προς την χώρα μας ότι θα πρέπει πάντα να διατηρεί επιφυλάξεις προς την ευρωπαϊκή ένωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (πράγμα που είδαμε ξανά και στο προσφυγικό ζήτημα). Παράλληλα όμως είναι και ένα μήνυμα της Τουρκίας προς τη Γαλλία,  για τη συμμαχία που έχει συνάψει με τη χώρα μας. 

Κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία με αυτή την κίνηση θέλει να στείλει μήνυμα σε όλη τη διεθνή κοινότητα ότι είναι ισχυρή τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά. Επίσης,   ότι στην  περιοχή της Μεσογείου θα συνεχίσει να είναι κυρίαρχος. Και φυσικά, είναι ένα προσωπικό στοίχημα του προέδρου Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά και διεθνώς, με το οποίο  επιδιώκει να αποδείξει ότι παραμένει ένας  βασικός πρωταγωνιστής στη διεθνή σκηνή!

 Σε ότι αφορά το μέλλον, είναι ανησυχητικό το γεγονός είναι ότι με την  προμήθεια ενός τέτοιου αεροπλανοφόρου η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει μία εκτεταμένη κρίση στην  ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Ιδιαίτερα η ευρύτερη περιοχή της Λιβύης  θα  ήταν ένα μέτωπο που η Τουρκία θα μπορούσε να δράσει λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Τέλος, έχουμε λόγους να ανησυχούμε  όσο πλησιάζουμε στις επερχόμενες εκλογές στη γειτονική χώρα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εκλογές που θα γίνουν το 2023 δε θα είναι καθόλου ομαλές.  Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και για την Ελλάδα γιατί δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν σε περίπτωση που χάσει στις εκλογές . Να θυμίσω ότι στις δημοτικές εκλογές για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης  το 2019    ο Ερντογάν,  μετά την  πρώτη του ήττα,  ουσιαστικά χρησιμοποίησε ακόμα και τη δικαιοσύνη ώστε να στήσει  επαναληπτικές εκλογές . Έχασε και στις επαναληπτικές , επομένως  μπορούμε να φανταστούμε   τι μπορεί να κάνει αν χάσει στις εθνικές εκλογές. Εγώ απλά να θυμίσω ότι η κρίση των Ιμίων το 1996 έγινε σε μια περίοδο που η Τουρκία δεν είχε κυβέρνηση.

*(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")