Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές πετρελαίου για τους αγοραστές από Ασία και ΗΠΑ, σηματοδοτώντας έτσι ότι η ζήτηση θα παραμείνει ψηλά, παρά την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εξέπληξαν τους traders με την απόφασή τους να ενισχύσουν την παραγωγή τους, όπως έχει συμφωνηθεί για τον Ιανουάριο.

H Saudi Aramco αύξησε τις τιμές για τις παραδόσεις Ιανουαρίου προς τους πελάτες της από Ασία και ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας.

Η τιμή brent υποχωρεί 15% από τα τέλη Νοεμβρίου, διαμορφούμενη κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, με αποτέλεσμα τα φετινά κέρδη να περιορίζονται τώρα στο 35%, εξέλιξη που αποδίδεται στη νέα μετάλλαξη Όμικρον και στην αύξηση της παραγωγής που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+.

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών της Saudi Aramco είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις αναλυτών του Bloomberg, υποδηλώνει ένα τόνο αισιοδοξίας από πλευράς της διοίκησης της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι «πολύ αισιόδοξος για τη ζήτηση» και θεωρεί ότι η αγορά αντέδρασε υπερβολικά στη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")