Με νέα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας επιχείρησε η Τουρκία να σταματήσει χθες τη νέα κατρακύλα της λίρας, την ώρα που δέχεται ράπισμα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ετοιμάζεται να παραπέμψει την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς συνεχίζει να κρατά φυλακισμένο τον φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα, ζητώντας παράλληλα από την Άγκυρα να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας

H τουρκική λίρα ξεκίνησε την ημέρα με νέο αρνητικό ρεκόρ, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε νέα παρέμβαση για να στηρίξει την ισοτιμία της, πουλώντας συνάλλαγμα. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως τις 13,89 λίρες ως προς το δολάριο, για να ανακάμψει στις 13,37 μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας. Ξανακατρακύλησε αργότερα στις 13,65 λίρες έχοντας χάσει περί το 45% της αξίας της έναντι του δολαρίου, μέχρι στιγμής φέτος.

Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε νέο γύρο παρεμβάσεων, μετά την πτώση της λίρας στις 13,9, εξέλιξη που δείχνει ότι οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να κρατήσουν την ισοτιμία κάτω από τις 14 λίρες. Οι αναλυτές πάντως επισημαίνουν πως οι δυνατότητες παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας είναι περιορισμένες, δεδομένης της αφαίμαξης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

«Η επίπτωση της παρέμβασης ήταν μάλλον μικρή γιατί οι αγορές γνωρίζουν πως τα αποθεματικά λιγοστεύουν», επισημαίνει ο Ipek Ozkardeskaya, κορυφαίος αναλυτής στην Swissquote.

Η νέα παρέμβαση συνέπεσε με το νέο ράπισμα που δέχθηκε η Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ενημέρωσε χθες την Τουρκία για την πρόθεσή της να παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη συνεδρίασή του στις 2 Φεβρουαρίου 2022, ζητώντας από την Τουρκία να υποβάλει την άποψή της το αργότερο έως τις 19 Ιανουαρίου σχετικά με την υπόθεση του Οσμάν Καβάλα, τον οποίο η Άγκυρα αρνείται να αποφυλακίσει.

Την περασμένη εβδομάδα τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησης του Οσμάν Καβάλα, παρατείνοντας την τετραετή κράτησή του χωρίς καταδικαστική απόφαση σε μία δίκη που αύξησε την ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με τους δυτικούς της συμμάχους.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε επίσης την Τουρκία να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμίρτας, ηγέτη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

Πιο συγκεκριμένα, «η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προέτρεψε και πάλι σθεναρά τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμίρτας».

Συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η κράτηση του προσφεύγοντος είχε τον απώτερο σκοπό να καταπνίξει τον πλουραλισμό και να περιορίσει την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου, που είναι ο πυρήνας μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωσή του».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")