Hπιότερη Πράσινη Μετάβαση Ζητούν οι Πετρελαϊκές - Σε Κόντρα με το Υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ

Hπιότερη Πράσινη Μετάβαση Ζητούν οι Πετρελαϊκές - Σε Κόντρα με το Υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ
energia.gr
Τετ, 8 Δεκεμβρίου 2021 - 17:53

Μία πιο συγκρατημένη πολιτική ενεργειακής μετάβασης ζητούν κορυφαία στελέχη των πετρελαϊκών βιομηχανιών, τοποθέτηση που τους φέρνει σε μετωπική σύγκρουση με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, το οποίο ζητά περισσότερες υποχρεώσεις ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Saudi Aramco, Exxon Mobil και Chevron, που συμμετέχουν στο World Petroleum Congress στο Χιούστον, κατηγόρησαν τις υπερβολικές απαιτήσεις για τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απουσία επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα για τις πρόσφατες ελλείψεις σε φυσικό αέριο, αλλά και για την έντονη μεταβλητότητα των τιμών.

«Η έντονη μεταβλητότητα στις τιμές των εμπορευμάτων και ο αντίκτυπος που έχει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις αντανακλά τους κινδύνους που ενέχει μία ενεργειακή μετάβαση που δεν κρατά τις ισορροπίες», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor Αντερς Οπένταλ. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Τουρκ, πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πέραν της μείωσης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και της υιοθέτησης νέων καθαρότερων τεχνολογιών.

Τα στελέχη των πετρελαϊκών απαντούν ότι οι εντάσεις αυτές που αφορούν τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και την υιοθέτηση τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα συνεχιστούν.

«Ο κόσμος πιστεύει ότι εφαρμόζεται η σωστή πολιτική ενεργειακής μετάβασης. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Δεν δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαθεσιμότητα», αναφέρει ο Αμίν Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")