Συναντήσεις του Νορβηγικού Φορέα Υπεράκτιων Αιολικών με Έλληνες Επενδυτές στην Αθήνα

Συναντήσεις του Νορβηγικού Φορέα Υπεράκτιων Αιολικών με Έλληνες Επενδυτές στην Αθήνα
energia.gr
Τετ, 8 Δεκεμβρίου 2021 - 19:05

Η ανίχνευση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα ήταν ο στόχος της χθεσινής συνάντησης που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» η νορβηγική πρεσβεία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων ομίλων της χώρας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το Norwegian Offshore Wind Cluster παρουσίασε το νορβηγικό μοντέλο ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών

, την εμπειρία των εταιρειών της σκανδιναβικής χώρας από τη συμμετοχή τους σε πρότζεκτ στο εξωτερικό, καθώς και τις τεχνολογικές λύσεις που έχει αναπτύξει σχετικά με τον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών.

Το Norwegian Offshore Wind Cluster είναι ο κολοσσιαίων διαστάσεων φορέας του νορβηγικού κράτους που έχει συσταθεί με στόχο την προώθηση της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας, και στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 300 εταιρείες. Στη συνάντηση του «Κάραβελ» συμμετείχαν εκπρόσωποι της από τα ΕΛΠΕ, τη Motor Oil, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη Mytilineos, τη ΔEΗ Ανανεώσιμες, την ΕΝΤΕΚΑ, τον Όμιλο Κοπελούζου, τη Rokas Iberdrola, τη Resinvest κ.ά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τονίστηκε ιδιαίτερα ότι ο νορβηγικός ενεργειακός φορέας πέτυχε, κατά τα τελευταία έτη, ραγδαία μείωση του τεχνολογικού κόστους τα τελευταία χρόνια, καθώς και ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτόν (στις οποίες ξεχωρίζει η Equinor), διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία.

Την επίσκεψη των εκπροσώπων του Norwegian Offshore Wind Cluster συντόνισε ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν. Οι εκπρόσωποι του νορβηγικού φορέα συναντήθηκαν χθες στην πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα με στελέχη ελληνικών ενεργειακών ομίλων, με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συμμετοχής εταιρειών από την σκανδιναβική χώρα σε υπεράκτια αιολικά πρότζεκτ στη χώρα μας.

Το ενδιαφέρον των Νορβηγών ξεκινά από την γνωστοποίηση των βασικών αξόνων του υπό κατάρτιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. Ήδη το ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις δυνατότητες του κλάδου στη χώρα μας είχε αναδειχθεί και με αφορμή την παρουσία της Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου, κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, στο ετήσιο συνέδριο της Wind Europe στην Κοπεγχάγη. Εκεί η κ. Σδούκου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το ενδιαφέρον αυτό, μέσα από τις επαφές που είχε με σειρά εταιρειών (Equinor, ηCopenhagen Investment Partners, η TotalEnergies, η Shell κ.ά.).

Με βάση όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά από το Υπουργείο σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο των υπεράκτιων αιολικών, η Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναμένεται να έχει την ευθύνη της χωροθέτησης των θαλάσσιων οικοπέδων, ενώ τους διαγωνισμούς θα διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος σχεδιάσει και τη διασύνδεση των πάρκων. Οι πρώτοι διαγωνισμοί προβλέπεται να διενεργηθούν το α΄ τρίμηνο του 2026.

Η νορβηγική επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της δημοσιοποίησης βασικών αξόνων του ρυθμιστικού πλαισίου για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και που αναμένεται να εξειδικευτούν σε νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το προσεχές διάστημα. Αποτελεί δε μια επιβεβαίωση του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό που εκδηλώνεται για τον κλάδο, αποδέκτης του οποίου έγινε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά το ετήσιο συνέδριο της Wind Europe στην Κοπεγχάγη. Κατά τις επαφές που είχε με σειρά εταιρειών, όπως η Equinor, η Copenhagen Investment Partners, η TotalEnergies, η Shell, η Northland Power κ.ά., αλλά και κατά την ομιλία της στο συνέδριο, η κ. Σδούκου διεμήνυσε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα πρώτα θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα να μπουν στην «πρίζα» πριν από το τέλος της δεκαετίας.