Ενεργειακή κρίση διαρκείας στην Ευρώπη δείχνουν τα νέα άλματα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας - άλματα, τα οποία τροφοδοτούν περαιτέρω τον πληθωρισμό, δίνοντάς του πάγια χαρακτηριστικά, και απειλούν να κρατήσουν το κόστος του ρεύματος σε απαγορευτικά επίπεδα για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 2022

Ο νέος συναγερμός έρχεται από την εκτόξευση στις τιμές των futures ηλεκτρικής ενέργειας με παράδοση την επόμενη χρονιά κατά 11% στη Γερμανία και κατά 7% στη Γαλλία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι τρέχουσες, υψηλές τιμές του Δεκεμβρίου περνούν στα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης και δεσμεύουν με υψηλό κόστος την αγορά τόσο της χονδρικής όσο και της λιανικής και για το 2022 - εάν όχι και για τα επόμενα χρόνια, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Οι τιμές στα futures ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, που αποτελούν και ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, έχουν φθάσει στα 184,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο έχει κάνει άλμα στα 211 ευρώ.

Η εκτίναξη αυτή ήρθε μετά τα πρώτα κύματα ψύχους που ήδη εκδηλώθηκαν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη αυξάνοντας τη ζήτηση σε συνθήκες έλλειψης φυσικού αερίου και χαμηλών αποθεμάτων υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η παράλληλη χαμηλή απόδοση των ΑΠΕ, λόγω του μειωμένου αιολικού δυναμικού που είχε το 2020, περιορίζει δραματικά και τις εναλλακτικές πηγές άντλησης ενέργειας, στρέφοντας ξανά τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη χρήση περισσότερων ορυκτών καυσίμων.

Η συνέπεια είναι να αυξάνονται κατακόρυφα και οι τιμές του άνθρακα οι οποίες έχουν φθάσει επίσης στο επίπεδο-ρεκόρ των 88,72 ευρώ ανά μετρικό τόνο. Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις που κάνουν οι αναλυτές στο Bloomberg, οδεύουν ολοταχώς να ξεπεράσουν και τα 100 ευρώ πριν από το τέλος του έτους.

H κλιμάκωση της κρίσης εγείρει ερωτήματα και για την επάρκεια του σχεδιασμού με τον οποίο η Ευρώπη επιχειρεί την πράσινη μετάβαση. Η Trafigura, ο μεγαλύτερος όμιλος εμπορίας εμπορευμάτων στον κόσμο, επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή της πως το «σφράγισμα» των μονάδων είτε συμβατικής, είτε πυρηνικής ενέργειας «αυξάνει το αποτύπωμα το ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τιμολόγηση της αγοράς», την ώρα όμως που η παραγωγή των ΑΠΕ δεν είναι σταθερή και εγγυημένη. «Η δομική στροφή από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια στην αιολική και ηλιακή ενέργεια θέτει σε πολύ μεγάλη πίεση συνολικά το ενεργειακό σύστημα», αναφέρει.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")