Τα φτωχότερα νοικοκυριά στη Σλοβενία αναμένεται να λάβουν σύντομα κουπόνια ενέργειας που θα τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών. Το σχέδιο αυτό έρχεται μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση ότι δεν έλαβε μέτρα, εκτός από το να τεθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υπό κρατικό έλεγχο.

Το υπουργείο Υποδομών έχει δηλώσει ότι εργάζεται μέσα στα νομικά πλαίσια και θα παρατείνει τα κουπόνια το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Ανεπίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι θα επιλεγούν τα 66.000 φτωχότερα νοικοκυριά.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση εργάζεται πάνω σε ένα δικό της πρόγραμμα κουπονιών. Πρότεινε κουπόνια των 150 ευρώ για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ένα σχέδιο που θα κόστιζε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Η Σλοβενία έχει δει τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται σημαντικά παρά το ανώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Η ενέργεια είναι επίσης ο κύριος παράγοντας πίσω από το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού 4,6% το Νοέμβριο, το υψηλότερο από το 2008.

Μια έρευνα του Εθνικού Οργανισμού Ενέργειας που επικεντρώνεται σε εννέα δήμους όπου σχεδόν το 70% του πληθυσμού λαμβάνει τη θέρμανση από απομακρυσμένα συστήματα έδειξε ότι το κόστος για τον τυπικό καταναλωτή λιανικής έχει αυξηθεί κατά περίπου 40% μέσα σε ένα χρόνο.

euractiv.gr