Παρά την «αποτυχία» της τηλεδιάσκεψης του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Να συντηρήσει τον διάλογο με την Ουάσιγκτον επιχειρεί η Μόσχα, μία ημέρα μετά τη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία κάθε άλλο παρά κατάφερε να διαλύσει το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του χθες κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στο Σότσι, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα αποστείλει τις προτάσεις του στην Ουάσιγκτον μέσα σε μία εβδομάδα, σε συνέχεια της συζήτησης που είχε την Τρίτη με τον Τζο Μπάιντεν για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Σε ερώτηση για το αν η Μόσχα έχει σχέδια επίθεσης στην Ουκρανία, ο Πούτιν χαρακτήρισε την ερώτηση προκλητική και επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν προειδοποίησε τη Ρωσία πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με ισχυρές οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν, μετά την τηλεδιάσκεψη, ως στόχο πιθανών κυρώσεων τις ρωσικές τράπεζες και τη δυνατότητα της Μόσχας να μετατρέπει τα ρούβλια σε δολάρια ή άλλα νομίσματα.

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, αναφερόμενος στη τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν, άφησε να νοηθεί πως η Γερμανία, υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, ενδέχεται να σταματήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, στο πλαίσιο των συμμαχικών αντιδράσεων στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Σάλιβαν επισήμανε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός λειτουργίας εν αναμονή της γερμανικής πιστοποίησης, προσθέτοντας ότι μπορεί κατά συνέπεια να χρησιμεύσει ως «μοχλός για τον Πούτιν». «Είναι ένας μοχλός για τη Δύση, διότι αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει ο μελλοντικός Nord Stream να μεταφέρει φυσικό αέριο, ίσως και να μην αναλάβει το ρίσκο να εισβάλει στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia, ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδεχομένως να έχουν και νέα τηλεδιάσκεψη, πριν από μια διά ζώσης επαφή.

«Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για αυτό μέχρι στιγμής. Συμφώνησαν πως αν οι εκπρόσωποί τους καταφέρουν να επικοινωνήσουν παραγωγικά, ίσως κριθεί αναγκαίο να συζητήσουν ξανά. Ίσως αυτό να γίνει με εξ αποστάσεως επικοινωνία», ανέφερε ο Πεσκόφ, ερωτηθείς για τις προοπτικές μιας διά ζώσης συνάντησης των δύο ηγετών.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ την υποτάσσει σταδιακά προς όφελός του, κάτι που για το Κρεμλίνο είναι κόκκινη γραμμή.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")