«Σε Εξαιρετικά Μη Ρεαλιστικές Υποθέσεις Βασίζεται η Πράσινη Μετάβαση - Καταστροφικές οι Επιπτώσεις», λέει ο CEO της Aramco

«Σε Εξαιρετικά Μη Ρεαλιστικές Υποθέσεις Βασίζεται η Πράσινη Μετάβαση - Καταστροφικές οι Επιπτώσεις», λέει ο CEO της Aramco
energia.gr
Σαβ, 11 Δεκεμβρίου 2021 - 13:15

Όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του στο defence-point.gr ο Δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος, ο CEO της Saudi Aramco, Amin Nasser, μίλησε πρόσφατα στο Χιούστον του Τέξας στο «World Petroleum Congress» σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας και έστειλε οκτώ (8) σοβαρά μηνύματα σε όλους

Ο Δρ. Καμενόπουλος στο άρθρο του, το οποίο αντλεί και από πρόσφατο ρεπορτάζ των Financial Times, παραθέτει τα μηνύματα του κ. Nasser ώστε να έχουν επίγνωση των σημαντικών αυτών παρατηρήσεων όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders) στον ελληνικό ενεργειακό τομέα.

1. Ο CEO της Saudi Aramco θεωρεί ότι η ενεργειακή μετάβαση γίνεται «ολοένα και πιο χαοτική» και ότι πραγματοποιούνται «εξαιρετικά μη ρεαλιστικές υποθέσεις».

2. «Για παράδειγμα, γίνεται ολοένα και περισσότερο η υπόθεση ότι ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να λειτουργήσει με εναλλακτικές λύσεις και το τεράστιο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα μπορεί να μεταμορφωθεί πλήρως, σχεδόν εν μία νυκτί».

3. Ο κ. Nasser πρότεινε ότι ο κόσμος πρέπει να δαπανήσει περίπου 115 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 30 χρόνια για την πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα – αλλά πιθανότατα δεν θα το κάνει.

4. «Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι η υπόθεση ότι υπάρχει η σωστή στρατηγική μετάβασης», πρόσθεσε. «Δεν είναι. Είναι βαθιά ελαττωματικό».

5. Το μήνυμα που ο κ. Nasser θέλει να αφομοιώσει ο κόσμος είναι ότι μια κίνηση προς ένα ενεργειακό μείγμα που κυριαρχείται από εναλλακτικές λύσεις βρίσκεται σε ορίζοντα δεκαετιών.

6. Χωρίς να κατονομάσει ονόματα, ο κ. Nasser είπε ότι ορισμένοι βασικοί εμπλεκόμενοι (stakeholders) οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα της κλιματικής αλλαγής αναγνωρίζουν αυτές τις πραγματικότητες ιδιωτικά αλλά όχι δημόσια.

7. «Καταλαβαίνω το δίλημμά τους. Η δημόσια παραδοχή ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα διαδραματίσουν ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της μετάβασης και μετά, θα είναι δύσκολο για κάποιους», είπε ο κ. Nasser.

8. «Αλλά η παραδοχή αυτής της πραγματικότητας θα είναι πολύ πιο εύκολη από την αντιμετώπιση της ενεργειακής ανασφάλειας, του ανεξέλεγκτου/αχαλίνωτου πληθωρισμού και της κοινωνικής αναταραχής, εάν οι τιμές γίνουν αφόρητα υψηλές. (Ειδάλλως) οι μηδενικές δεσμεύσεις από τις χώρες μπορεί να αρχίσουν να αποτυγχάνουν».

Ο Δρ. Καμενόπουλος, στη συνέχεια, προχωρά σε κάποια καίρια σχόλια επί των παρατηρήσεων του CEO της σαουδαραβικής πετρελαϊκής:

"Καταρχήν, πρέπει να αναγνωρισθεί το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η περίφημη πράσινη μετάβαση με τον τρόπο που αυτή γίνεται έχει ήδη προκαλέσει ενεργειακό χάος. Αυτό το χάος οδηγεί μαθηματικά σε παγκόσμια οικονομική καταστροφή και αύξηση κοινωνικών αναταραχών.

Οι αποφασίζοντες δυστυχώς ξεχνούν τον βασικότερο πυλώνα της Βιώσιμης Ανάπτυξης: τον πυλώνα της Κοινωνίας. Αυτά έχουν εκτιμηθεί εδώ και πολύ καιρό αλλά δυστυχώς οι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, δεν ακούν.

Η πράσινη πολιτική απέτυχε παταγωδώς και το διαπιστώνουμε ήδη στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 4,8%. Πρόκειται περί πράσινου πληθωρισμού ο οποίος θα αυξηθεί και άλλο μέχρι οι τιμές να ισορροπήσουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Οι υψηλές τιμές θα είναι η μόνιμη πραγματικότητα αν δεν αλλάξουν πολιτική οι κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής η οποία π.χ. πρόσφατα ψήφισε τον καταστροφικό για την οικονομία κλιματικό νόμο. Αυτός ο νόμος θα οδηγήσει σε περαιτέρω φτώχεια τα ελληνικό λαό και πρέπει να καταργηθεί εν μία νυκτί).

Όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Nasser, χωρίς να κατονομάσει ονόματα, είπε ότι ορισμένοι βασικοί εμπλεκόμενοι (stakeholders) οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα της κλιματικής αλλαγής αναγνωρίζουν αυτές τις πραγματικότητες ιδιωτικά αλλά όχι δημόσια: δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς εάν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται άραγε και Έλληνες πολιτικοί τόσο κυβερνητικοί όσο και από την Αντιπολίτευση.

Για παράδειγμα, ο κ. Δένδιας, οποίος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Σαουδική Αραβία, προέβη σε… αψυχολόγητες δηλώσεις όσο αφορά την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς τους stakeholders; Μήπως περιλαμβάνονται και αρκετοί Έλληνες Ακαδημαϊκοί και επιστήμονες;

Μήπως ισχύει και για τον κ. Δένδια, και άλλους Κυβερνητικούς εταίρους οι οποίοι πρόσφατα ψήφισαν τον καταστροφικό κλιματικό νόμο, η άποψη ότι «καταλαβαίνουμε το δίλημμά τους. Η δημόσια παραδοχή ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα διαδραματίσουν ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της μετάβασης και μετά, θα είναι δύσκολο για αυτούς»;

Μήπως το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένους «αναλυτές» οι οποίοι μόλις πριν λίγους μήνες (Φεβρουάριος 2021) προφήτευαν ότι οι τιμές των υδρογονανθράκων θα πέσουν;"

Το άρθρο κλείνει με μία παρότρυνση προς τα πολιτικά πρόσωπα (και μία προς τους επιχειρηματίες) η οποία είχε ξαναειπωθεί και στο παρελθόν:

"η Πράσινη Συμφωνία-Μετάβαση πρέπει να αναδομηθεί τάχιστα ειδάλλως θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή. Οι κοινωνικές συνέπειες εξαιτίας του χάους που έχει ήδη δημιουργηθεί, θα είναι απίστευτα καταστροφικές. Έπειτα θα ακολουθήσουν οι πολιτικές επιπτώσεις…

Η παρότρυνση προς τους επιχειρηματίες: ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε τι έρχεται. Όσοι σήμερα νομίζετε ότι βρήκατε την κότα που θα σας κάνει τα χρυσά-πράσινα αυγά, θα αντιμετωπίσετε στο μέλλον οικτρές επιχειρηματικές επιπτώσεις. Αυτές οι επιπτώσεις θα συνδέονται με τις αρνητικές συνέπειες της καταστροφικής βίαιης πράσινης μετάβασης. Εάν η μεσαία αστική τάξη καταρρεύσει, θα καταρρεύσουν και οι επιχειρήσεις σας.

Εμείς, η μεσαία αστική τάξη, όταν καταρρεύσουμε οικονομικά, θα τραβήξουμε στον πάτο κι εσάς τους επιχειρηματίες μαζί μας. Εμείς είμαστε οι πελάτες σας, κι αν εμείς φτωχύνουμε, θα φτωχύνετε και εσείς. There are no ifs and buts on that…"

Εν κατακλείδι, ο Δρ. Καμενόπουλος πολύ εύστοχα παρατηρεί ότι η απάντηση στο χάος και στον πληθωρισμό τιμών λόγω της πράσινης μετάβασης είναι σκόπιμη: "Οι μεγάλοι παίκτες έχουν είδη επενδύσει τεράστια ποσά σε όλους τους ενεργειακούς τύπους. Τα κέρδη που θα αποκομίσουν δεν έχουν προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία".