Άνοδος 10% στις Τιμές των Ευρωπαϊκών Συμβολαίων Φ. Αερίου από τις Δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ για τον Nord Stream 2

Άνοδος 10% στις Τιμές των Ευρωπαϊκών Συμβολαίων Φ. Αερίου από τις Δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ για τον Nord Stream 2
energia.gr
Δευ, 13 Δεκεμβρίου 2021 - 17:15

Ακριβότερα κατά 10% είναι σήμερα, Δευτέρα, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια φυσικού αερίου στον απόηχο των δηλώσεων της νέας Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία ισχυρίστηκε, το βράδυ της Κυριακής, ότι ο αγωγός Nord Stream 2 δεν μπορεί να εγκριθεί στην τρέχουσα μορφή του, επειδή δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ. Έτσι, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Οκτωβρίου

με τo ολλανδικό φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου να αυξάνει την τιμή του έως και 10% το πρωί της Δευτέρας, φτάνοντας στο υψηλό των 115,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 105,35 ευρώ την Παρασκευή και λίγο χαμηλότερα από το ρεκόρ των 117,50 ευρώ τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, μιλώντας στο κανάλι ZDF TV χθες αργά το απόγευμα, δήωσε ότι τα τρία κόμματα που απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας συμφώνησαν ότι όλα τα ενεργειακά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2, πρέπει να συμβαδίζουν με την ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ (βλ. εδώ).

«Αυτό σημαίνει ότι, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να εγκριθεί επειδή δεν πληροί τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια», τόνισε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ένας άλλος λόγος ένστασης έναντι της λειτουργίας του αγωγού είναι η κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες.

«Η τελευταία κυβέρνηση συμφώνησε με τους Αμερικανούς ότι εάν υπάρξουν περαιτέρω κλιμακώσεις αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», συνέχισε.

Ωστόσο, ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία, σχολιάζοντας την αυξανόμενη αντίδραση ενάντια στον Nord Stream 2, σημείωσε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στη διασφάλιση του ρόλου της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικής διαδρομής αερίου στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με το Interfax, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι  η Gazprom συνεργάζεται με τη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας και εκπληρώνει όλες τις απαιτήσεις της. «Απλώς πρέπει να είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί», τόνισε χαρακτηριστικά.