Ανάγκα και οι Θεοί Πείθονται: Η Shell Σχεδιάζει τον Τερματισμό της Διύλισης Πετρελαίου στην Γερμανία

Ανάγκα και οι Θεοί Πείθονται: Η Shell Σχεδιάζει τον Τερματισμό της Διύλισης Πετρελαίου στην Γερμανία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 14 Δεκεμβρίου 2021 - 18:50

Η μετατόπιση των δραστηριοτήτων του διυλιστηρίου, «Shell Rheinland» που βρίσκεται στην περιοχή Wesseling της Γερμανίας, από το αργό πετρέλαιο, σε προϊόντα χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών άνθρακα, αρχής γενομένης από το 2025, εντάσσεται στο νέο σχεδιασμό της Shell. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, ο αγγλοολλανδικός Όμιλος έχει θέσει 

 ως στόχο να μεταπηδήσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 και τελεί υπό αυξημένη πίεση μετά την απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου ότι πρέπει να προχωρήσει σε πιο γενναία βήματα προς την κατεύθυνση των προγραμματισμένων περικοπών εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως το διυλιστήριο του Wesseling αποτελεί τη μία από τις δύο τοποθεσίες του συγκροτήματος διύλισης, Shell Rheinland που, από τη συνολική δυναμικότητα των 340.000 βαρελιών ημερησίως, αντιπροσωπεύει τα 150.000. Παράλληλα, η άλλη μονάδα, Godorf, θα εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην απόσταξη προϊόντων αργού πετρελαίου.

Τα δύο εργοστάσια απασχολούν συνολικά 3.000 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί εργάζονται άμεσα για την Shell και οι υπόλοιποι για εργολάβους. Σύμφωνα με τη Shell, θα καταβληθεί "μεγάλη προσπάθεια" για να αποφευχθούν οι απολύσεις, καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας, να επανεκπαιδευτούν ή ακόμ και να συνταξιοδοτηθούν.

Επιπλέον, τον περασμένο Ιούλιο, η Shell εγκαινίασε τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτρόλυσης υδρογόνου στην Ευρώπη των 10 MW που ονομάζεται Refhyne στο Wesseling για την παραγωγή πράσινων καυσίμων. Δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική επενδυτική απόφαση (FID) για την κλιμάκωση του μεγέθους των 10 MW σε 100 MW, αλλά έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.