Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα παγκοσμίως καθυστερούν την ανάκαμψη και την οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα η περιορισμένη προσφορά αγαθών να επηρεάζει ανοδικά τις τιμές των προϊόντων. Για κάποιους λαούς, αυτή η άνοδος είναι χαριστική βολή...

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων δεν σταματούν να αυξάνονται ενώ το κόστος των λιπασμάτων είναι ήδη ιδιαίτερα υψηλό. Στο Αφγανιστάν, σχεδόν 23 εκατομμύρια άνθρωποι –περισσότεροι από το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας– εκτιμάται πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα έρθουν αντιμέτωποι με μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή τους επισιτιστική κρίση. Η Μαδαγασκάρη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να χρειάζονται άμεσα επισιτιστική βοήθεια.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, ο Αντονι Φάιολα της Washington Post διερωτάται σε άρθρο του εάν «επέρχεται μια νέα παγκόσμια επισιτιστική κρίση». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον αμερικανό δημοσιογράφο ο Μάξιμο Τορέρο Κάλεν, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), σημείωσε πως παρότι δεν απειλείται ακόμη, η ανθρωπότητα ενδέχεται όντως να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επισιτιστικής κρίσης.

Το ότι ανά την υφήλιο εκτυλίσσονται διάφορες τοπικές επισιτιστικές κρίσεις εξαιτίας περιφερειακών και τοπικών συρράξεων, κυρίως στην Υποσαχάρια Αφρική, αποτελεί δυστυχώς γεγονός. Αλλά στον υπόλοιπο κόσμο οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των τροφίμων που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες δεν είναι τόσο ανησυχητικές όσο ήταν τις περιόδους 2007-2008 και 2011-2012, όταν είχαν εκτιναχθεί εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, της παραγωγής βιοκαυσίμων και της αύξησης της ζήτησης για τρόφιμα στην Ασία.

Η πείνα εξαπλώνεται!

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η ανθρωπότητα δεν κινδυνεύει από μία νέα επισιτιστική κρίση. Εξαιτίας της πανδημίας, οι άνθρωποι που μαστίζονται από την πείνα στον πλανήτη αυξήθηκαν το 2020 κατά 118 εκατομμύρια, ενώ σήμερα ανέρχονται συνολικά σε 768 εκατομμύρια, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά από το 2006. Την ίδια περίοδο, αυξήθηκαν κατά 318 εκατομμύρια και οι άνθρωποι που ζουν υπό καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας ή υποσιτίζονται, με τον συνολικό αριθμό τους να υπολογίζεται στα 2,38 δισεκατομμύρια.

(η συνέχεια στο Protagon.gr)