H ΔΕΗ ανακοίνωσε τη σύσταση της κοινής εταιρείας με την RWE Renewables, ύστερα από την υπογραφή του Συμφωνητικού Σύστασης Κοινής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στις 6 του περασμένου Οκτωβρίου. Η νέα ανώνυμη εταιρεία απέκτησε την επωνυμία «ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» και θα αναλάβει να εκτελέσει μια σειρά κομβικών έργων ανανεώσιμης ενέργειας στην ελληνική επικράτεια, με απώτερο σκοπό να συμβάλλει 

στην επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης στη χώρα. Όπως προβλέπει η συμφωνία, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισφέρει στην ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εννέα θυγατρικές της που ελέγχει κατά 100% και οι οποίες αναπτύσσουν ισάριθμα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής ισχύος 940 μεγαβάτ στην Δυτική Μακεδονία, στα όρια του πρώην λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου, αποκτώντας έτσι το 49% της νέας ανώνυμης εταιρείας. 

Από την πλευρά της, η γερμανική RWE Renewables GmbH εισφέρει ρευστό χρήμα στην ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και αποκτά με αυτό τον τρόπο το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της, ενώ διατηρεί παράλληλα, τον αποκλειστικό έλεγχο της Κοινής Εταιρείας, διασφαλίζοντας χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα, που θα συμπεριλάβει σε αυτή. Τα φωτοβολταϊκά έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με αυτά σε προχωρημένο στάδιο να αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία το 2023, ενώ εκείνα που είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, να προβλέπεται ότι θα καταστούν ενεργά δύο χρόνια αργότερα, το 2025.

Θυμίζουμε πως η RWE Renewables έχει ιδρύσει ήδη στην Αθήνα θυγατρική (RWE Greece). 

Συνολικά, οι δύο μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι σχεδιάζουν να αναπτύξουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στη χώρα, συνολικής ισχύος 2 γιγαβάτ. Για την ΔΕΗ, η συνεργασία με τους Γερμανούς της RWE σημαίνει πως θα συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς την απολιγνιτοποίηση του χαρτοφυλακίου της και τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗΑΝΑΝ κατασκευάζει σήμερα, έργα συνολικής ισχύος 300 μεγαβάτ ενώ διαθέτει υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος άλλων 10 γιγαβάτ. Έως το 2026 εκτιμά ότι θα έχει θέσει σε λειτουργία έργα ισχύος 4,8 γιγαβάτ, από τα οποία τα 3 θα βρίσκονται σε περιοχές πρώην λιγνιτωρυχείων.

Όσον αφορά στη γερμανική εταιρεία, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη, η σύμπραξη σηματοδοτεί την παρθενική είσοδό της στην ελληνική αγορά.

Η RWE Renewables διαθέτει λειτουργικό χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 9 γιγαβάτ. Σήμερα κατασκευάζει φωτοβολταϊκές μονάδες συνολικής ισχύος άλλου 1,4 γιγαβάτ ανά τον πλανήτη και συγκαταλέγεται πλέον στις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες από πλευράς εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στον κόσμο.