Η ΔΕΗ «Χάνει» την Ενεργειακή Πολιτική

Παρεμβάσεις στην ενεργειακή πολιτική, που διαμορφώνονται μέσα από τον «Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό», τον οποίο καταρτίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.
Της Μανταλένας Πίου
Παρ, 14 Μαρτίου 2008 - 02:55

Παρεμβάσεις στην ενεργειακή πολιτική, που διαμορφώνονται μέσα από τον «Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό», τον οποίο καταρτίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως το τέλος του μήνα το ΣΕΕΣ θα έχει έτοιμο το σχέδιο, το οποίο ήδη βρίσκεται στην τελική ευθεία. Κύριες πτυχές του προγράμματος έχουν ήδη συζητηθεί από τον υπουργό Οικονομίας- Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και τον υπουργό Ανάπτυξης, οι οποίοι πλέον παίρνουν τα «ηνία» στον στρατηγικό σχεδιασμό του ενεργειακού τομέα. Το οικονομικό επιτελείο επιφυλάσσει αναβαθμισμένο ρόλο, στο ΣΕΕΣ και στον πρόεδρό του Ραφαήλ Μωυσή. Άλλωστε ήδη λειτουργεί ως «σύμβουλος» του κ. Φώλια, τον οποίο συνόδευε και στο πρόσφατο ταξίδι στη Μόσχα. Παράλληλα επιχειρείται ακριβής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου, ώστε να αποφευχθούν οι «γκρίζες ζώνες» με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η ενεργειακή ασφάλεια, η επάρκεια ηλεκτρισμού και η προστασία του περιβάλλοντος είναι οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους ξεδιπλώνεται το νέο πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2009-2020. Αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία γιατί εστιάζει στο ενεργειακό μείγμα που θα πρέπει να χρησιμοποιεί η χώρα ώστε να καλύπτει την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού την περίοδο 2009-2020, ανταποκρινόμενη τόσο στις νέες περιβαλλοντικές νόρμες της Ε.Ε., που ζητούν το 20% της ηλεκτρικής ισχύος του 2020 να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όσο και στις επιταγές της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στην ανάγκη ασφαλούς παροχής ενέργειας σε όσο το δυνατόν πιο λογικό κόστος.

Λιγνίτης

Στο πλαίσιο αυτό, λιγνίτης και λιθάνθρακας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο γιατί παρ όλη την περιβαλλοντική επιβάρυνση και τα πιστοποιητικά εκπομπής ρύπων παραμένουν τα φθηνότερα καύσιμα για τις μονάδες βάσης του συστήματος.

Ακολουθούν φυσικό αέριο, πετρέλαιο, υδροηλεκτρικά, αιολικά και άλλες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με έμφαση στα φωτοβολταϊκά. Η κατανομή τους στο ενεργειακό μείγμα ως το 2020, αποτελούν τη βάση του προγράμματος, που φιλοδοξεί να γίνει ο οδηγός των επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να τεθούν οι κανόνες του ενεργειακού παιχνιδιού, που τους τελευταίους μήνες φαίνεται να χειραγωγεί η ΔΕΗ (25,20€ -3,52%) με τη συμφωνία συνεργασίας που προωθεί με τον γερμανικό όμιλο RWE για την κατασκευή λιθανθρακικού σταθμού 1.600 ΜW.

Μονάδες

Η ΔΕΗ έχει ζητήσει άδειες για δύο δικές της λιθανθρακικές μονάδες σε Αλιβέρι και Λάρυμνα, εκτός από αυτές που θέλει να κατασκευάσει με τη RWE. Ταυτόχρονα, τρεις ιδιωτικές εταιρείες η Edison, o όμιλος Μυτιληναίου και η ΤΕΡΝΑ (6,72€ -8,70%) επίσης προγραμματίζουν λιθανθρακικές μονάδες. Στα πρότζεκτ αυτά πρέπει να προστεθούν και οι μονάδες φυσικού αερίου που έχουν εξαγγελθεί από ιδιώτες και από τη ΔΕΗ. Ήδη έχει παραγγελθεί ο εξοπλισμός από την «Ενεργειακή Θίσβης» (Edison-HE&D- Όμιλος Στασινόπουλου) και από την Endesa Hellas για τη μονάδα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ενώ πρόσφατα η ΡΑΕ έδωσε την άδεια για να λειτουργήσει ως συμπαραγωγός η μονάδα στην Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να ανέλθει σε 80TWh το 2020 από 50 TWh το 2005. Ο ΔΕΣΜΗΕ εκτιμά ότι για να καλυφθεί η ζήτηση ενέργειας το 2020 η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ισχύ ηλεκτροπαραγωγής 18.500 MW, από περίπου 12.500MW σήμερα.

Ο σχεδιασμός του ΣΕΕΣ καλείται να δώσει τις κατευθύνσεις για τις νέες μονάδες που πρέπει να γίνουν και τα καύσιμα που θα χρησιμοποιούν.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ 13/03/2008)